Autómentes Nap Hajdúnánáson

Akt.:
Autómentes Nap Hajdúnánáson
© Fotó: hajdúnánási önkormányzat
Hajdúnánás – Futóversennyel, kerékpártúrával, akadály- és kerékpárdíszítő versennyel is várták a kicsiket és nagyokat szeptember 22-én, pénteken a hajdúvárosban. A programsorozat legfőbb célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, környezetünk, vizeink és a levegő tisztaságának megőrzése az utókor számára és természetesen kedvcsinálás a mozgáshoz, sportokhoz, egészséges életmódhoz.

Idén harmadik alkalommal csatlakozott Hajdúnánás az Európai Mobilitási Hét keretében a szeptember 22-én megrendezésre került Autómentes Naphoz.

Az 1998 óta minden évben szeptember 16–22. között Európa országaiban megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott kampány hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe.

Az Autómentes Nap során a város számos programmal és értékes nyereményekkel többek között kisorsolt kerékpárral várta az érdeklődőket. A napot egy Bringás Ébresztővel indították a főtéren, melyen a munkába, iskolába menet kerékpárral, vagy gyalogosan közlekedőket pékáruval, üdítővel, villogóval, fényvisszaverőkkel leptek meg – áll a városi önkormányzat közleményében.

hn-1

Fotó: hajdúnánási önkormányzat

A rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a legvitézebb huszárra is emlékeztek. A hagyományoknak megfelelően idén is Hajdúnánásról indult a Simonyi Óbester Toborzó Emlékfutás, melyet a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete, a Debreceni Honvéd Sport-és Diák Sportegyesület, valamint a Toborzó Iroda szervezett meg immáron tizedik alkalommal. Városunk diákjai a Dorogi úti Hajdúnánás végét jelző tábláig kísérték a futókat, akik tovább futva mintegy 42 kilométert tettek meg Hajdúnánás és Debrecen közötti útvonalon.

A váltófutás célja ebben az évben sem változott: a futás, a sport és a katonai pálya népszerűsítése, valamint a figyelem felhívása az egészséges életmódra.

A nap folyamán futóversennyel, kerékpártúrával, kresztombolával, akadályversennyel, kerékpárdíszítő versennyel várták a kicsiket és nagyokat.