Autójukba „szorult” hitelesek

Autójukba „szorult” hitelesek
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A jelzáloghiteleseket irigylik azok a tízezrek, akik évek óta az autóhitelüket szenvedik.

Mivel egyelőre semmi jele annak, hogy az állam a lakáshitelesek mintájára az autóhiteleseken is segíteni tudna/akarna, utóbbiak legfeljebb abban bízhatnak, hogy még néhány hónap, és véget ér a kanosszajárásuk, amit a devizahitel okozott számukra. A Napló értesülése szerint a legtöbb járműhitelt annak idején átlag hatéves futamidőre vették fel, ebből következően a válság 2008-as kitörésekor felvett autóhitelek zöme jövőre lejár.

Ha az adós eredetileg 30 ezer forint havi törlesztőrészlettel kalkulált (160 forintos svájcifrank-árfolyam mellett), akkor ő ma (különösen a svájci jegybank árfolyamküszöböt eltörlő döntése óta) kétszer ennyit kénytelen a föld alól is előteremteni. Egyébként jön a finanszírozó pénzintézet, és viszi a kocsit. Autókereskedők mesélik, hogy sok devizahiteles valósággal beleszorult a családi négykerekűbe, hiszen azon négyévesen még mindig több a hitel, mint amennyi a forgalmi értéke.

Ezért aztán esélyük sincs új kocsiba átülni. Fizethetik tovább a régit, ami az eredeti hárommillió forint helyett a végén közel ötmillió forintjukba kerül.

HBN–PA

Címkék: , ,