Autóbusszal Bocskai nyomában

Akt.:
Autóbusszal Bocskai nyomában
© Fotó: Nyírő Gizella
Erdély – Hálaadással tisztelegtek Bocskai István emléke előtt a zarándoklat résztvevői.

Idén tizedik alkalommal indult el a Bocskai-zarándoklat Hajdúnánásról, hogy a fejedelemhez kapcsolódó helyeken leróják kegyeletüket a nemzet egységének megteremtésén munkálkodó uralkodó emléke előtt. A február 20–21-ei utat a hajdúnánási önkormányzat szervezte, ám csatlakoztak a hajdúvárosok – Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Vámospércs, Berettyóújfalu, Derecske – és a megyei önkormányzat képviselői is. Az autóbuszos úton Buckó Józseftől, Bulcsú Lászlótól és Farkasvölgyi Győzőtől hasznos történelmi és földrajzi ismeretek hangzottak el Partiumról és Erdélyről.

Kolozsvár, Gyulafehérvár

A jubileumi út első állomása Kolozsvár, Bocskai szülőháza volt, ahol 1557. január 1-én látta meg a napvilágot Bocskai. Az épületben ma a Sapientia Tudományegyetem található, ám számtalan eredeti dokumentum, címer emlékezteti a betérőket a fejedelemre. A zarándokokat fogadó Tonk Márton dékán szerint az elmúlt 10 évben barátság alakult ki az egyetem és az emlékezők között.

Fotó: Nyírő Gizella Fotó: Nyírő Gizella ©

Késő délután érkezett a 19 fős küldöttség Gyulafehérvárra, a római katolikus székesegyházba, ahol Bocskait – végrendeletének megfelelően – 1607. február 22-én eltemették. A helyiek megemlékezésén Barta Aladár református lelkipásztor méltatta Bocskai Istvánt. A megyei önkormányzat alelnökeit és két tagját audiencián látta vendégül Jakobinyi György gyulafehérvári érsek, aki elfogadta a székely menekültek befogadásának 100 éves évfordulóján Hajdúnánáson tartandó szabadtéri szent mise celebrálására való felkérést.

Nagyenyed, Nagyvárad

Vasárnap kora reggel indult a csoport Nagyváradra. Nagyenyeden az 1849. január 8-án románok által végrehajtott magyar lakosság mészárlásának emlékére koszorúkat helyeztek el a középkori vár falánál, majd elénekelték a Székely Himnuszt. A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen a zarándokokat Tőkés László európai parlamenti képviselő fogadta. Bocskai rövid életének méltatásakor elmondta: fejedelmi minőségében a magyar nemzet egységének helyreállításán fáradozott. Az elnéptelenedett területekre pedig tízezer hajdúvitézt telepített.

Tasi Sándor, a hajdú-bihari közgyűlés alelnöke ünnepi beszédében jó taktikai érzékkel rendelkező, előrelátó, logikus gondolkodású, sikeres államférfiként jellemezte Bocskait, akinek hagyatéka évszázadok múltán is fontos, hiszen összetartás, egymás erősítése nélkül védtelenek lennénk.

HBN–NYG
hirdetés