Autóba rejtett pokolgép robbant egy rendőrőrs mellett Délkelet-Törökországban, halottak

Akt.:
Ankara – Autóba rejtett, nagy erejű pokolgép robbant a délkelet-törökországi, főként kurdok lakta Mardin tartomány Midyat városának egyik rendőrőrse előtt szerdán.

A támadásban öt ember meghalt, két rendőrnő, egyikük várandós volt, valamint három civil, 32 ember pedig megsebesült, közülük öt ember állapota súlyos – jelentette a Habertürk török hírtelevízió.

A Dogan török hírügynökség felvételei alapján a környező épületekben komoly károk keletkeztek, a rendőrőrs fele megsemmisült, házfalak omlottak le, szakadtak be, a közeli kereszteződésben szinte mindent elsöpört a légnyomás. Szakértők szerint a pokolgép tömege meghaladta a fél tonnát. Egyelőre nem tisztázott, hogy öngyilkos merénylet történt, vagy pedig távirányítóval hozták működésbe a pokolgépet.

Binali Yildirim török miniszterelnök egyértelműen a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetet tette felelőssé a robbantásért, azonban még egyetlen csoport sem jelentkezett elkövetőként.

Az NTV török hírtelevízió arról számolt be, hogy a városban egy fiatalokból álló csoport több újságírót megtámadott, megakadályozva, hogy felvételeket készíthessenek. Az újságíróknak ugyan sikerült elmenekülniük, de még eközben is köveket dobáltak utánuk. Egy kórházban kerestek menedéket, ahol el is látták őket. Ám amikor távozni akartak, támadóik az épület előtt vártak rájuk, és a török biztonsági erők segítségével tudták csak elhagyni a várost.

Az eset egy nappal azután történt, hogy kedden Isztambul európai oldalán, a belváros Vezneciler kerületében felrobbant egy parkoló autóba rejtett pokolgép. A célpont akkor a rendőrség két elhaladó kisbusza volt, a robbanószerkezetet távirányítóval hozták működésbe. Az incidensben 12 ember meghalt, köztük 7 rendőr és 5 civil, további 35 személy megsebesült. A hatóságok a merénylettel kapcsolatban 4 embert őrizetbe vettek.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a PKK-t vádolja a keddi merényletért, de a szervezet még nem erősítette meg, hogy ők robbantottak.

A PKK gyakran követ el merényletet autóba rejtett pokolgéppel, főleg az ország délkeleti részén. A célpontok többnyire a török biztonsági erők objektumai vagy tagjai. Az utóbbi hónapok akciónál megfigyelhető volt, hogy a terrorszervezet a korábbiakhoz képest egyre nagyobb hatóerejű pokolgépeket használ.

Törökországban két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a biztonsági erők és a kurd autonómiáért küzdő fegyveresek között. A török haderő tavaly december óta átfogó katonai akciót hajt végre a terroristáknak nyilvánított kurd felkelők ellen az ország délkeleti részében, a PKK a sikertelen közelharc következtében jelentős területeket vesztett. Szakértők szerint a visszavonulásokkal párhuzamosan, egyfajta reakcióként a terrorszervezet településközpontokban igyekszik végrehajtani támadásokat, több esetben az ország nyugati részében található nagyvárosokban. Az 1984 óta tartó konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.

– MTI –