Autóba ráncigáltak és magukkal vittek egy nőt Debrecenből, börtönt kaptak

Akt.:
A sértett éppen azt mutatja, miként szorítottak kést a nyakához az autóban
A sértett éppen azt mutatja, miként szorítottak kést a nyakához az autóban - © Fotó: Matey István
Debrecen – Társtettesként, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése miatt összesen 11 év börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt az öt vádlottat, akik 2016 júliusában a bíróság Iparkamara utcai épülete előtt tuszkoltak be egy nőt az autójukba, és akarata ellenére Budapestre vitték. Az esetet egy járókelő észlelte, és az autópályán egy traffipax azonosította a tettesek autóját.

Az első fokú bíróság az elsőrendű vádlottat becsületsértés vétsége, a másodrendű vádlottat pedig testi sértés kísérletében is bűnösnek mondta ki. A bíróság a vádlottakra 1 év 10 hónap és 2 év 10 hónap közötti börtönbüntetéseket szabott ki, két vádlott szabadságvesztésének végrehajtását 4-4 év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottaknak emellett csaknem 800 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetniük.

A bíróság túlnyomó részt elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint az elsőrendű vádlott 2014 őszén ismerkedett meg a sértettel, aki elmondta neki, hogy korábban külföldön prostituáltként dolgozott. Az asszony rábeszélte, hogy menjen vele Budapestre. A vádlottak ezt követően a sértett elmondása szerint prostitúcióra kényszerítették őt. A sértett azonban ezt nem akarta, hazament a szüleihez, de a vádlottak végül visszavitték a fővárosba.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

2016. július 8-án a sértett „megszökött” a vádlottaktól, és a rendőrség segítségét kérte, a nőt egy debreceni hajléktalan szállón helyezték el. A vádlottak tudomást szereztek a sértett debreceni tartózkodásáról, és megbeszélték, hogy akár erőszakkal is, de visszaviszik. Július 20-án mind az öten Debrecenbe utaztak, ahol a járókelőket kérdezgették a hajléktalan szállókról. Az éjszakát az autóban töltötték, másnap pedig valamennyien a vasútállomás melletti hajléktalan szálló környékén keresték a sértettet. Egyikük a szálló udvarán meglátta a nőt, ezután szétszóródva, a közeli parkban vártak rá. A nő elhagyta a szállót és az Iparkamara utca közelében járt, amikor a vádlottak utolérték. A hajánál fogva rángatták a kocsi felé, megütötték, majd a térdén végighúzva a fél utcán, akarata ellenére betették az autóba. A nő közben segítségért és rendőrért kiáltozott. Egy szemtanú hívta a rendőrséget, majd az autópályán Pest felé menet, egy benzinkútnál tartóztatták fel a vádlottakat. A sértettet a vádlottak két órán át a hátsó ülés mögött, a lábuknál utaztatták, útközben folyamatosan bántalmazták: rátapostak, ütögették, csipkedték. Egyikőjük kést is szorított a nyakához.

A bíró az ítélet indoklásában kiemelte: egy másik ember szabadságát korlátozni nem lehet. Azzal, hogy akarata ellenére magukkal vitték a sértettet és menet közben a bántalmazások mellett a legalapvetőbb mozgásában is akadályozták, súlyos bűncselekményt követtek el. Jelen eljárásnak nem volt része az, hogy rá akarták-e kényszeríteni a prostitúcióra a sértettet, azt viszont, hogy folyamatosan félelemben tartották, egyértelműen meg lehetett állapítani. A vádlottak bűnösségét többek között a tanúvallomások, a szemtanú vallomása és a térfigyelő kamera felvételei is bizonyították.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész és az egyik vádlott, illetve védője 3 nap gondolkodási időt kért, egy vádlott tudomásul vette az ítéletet, a többiek pedig enyhítésért fellebbeztek.

– Debreceni Törvényszék –
hirdetés