Autó nélkül nincs élet?

Autó nélkül nincs élet?
© Fotó: Pixabay
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Ismét átfogó képet nyújt a magyar autóhasználati szokásokról a Bosch kutatása.

Idén a magyar háztartások negyvennégy százaléka rendelkezik autóval. A diplomások hatvankét százalékának, a fővárosban élők harmincöt százalékának, a 18 és 29 év közöttiek pedig csaknem felének van kocsija – derül ki a nemrégiben közzétett reprezentatív felmérésből.

Szinte családtag

A diplomások kimagasló aránya (hatvankét százaléka), míg a legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezők kevesebb, mint egynegyede (tizennyolc százaléka) gépjármű-tulajdonos. Érdekes megfigyelni ugyanezt az arányt a középfokú végzettséggel rendelkezők és a szakmunkások körében: utóbbiak negyvenkét százaléka, az érettségizetteknek pedig ötvenhárom százaléka rendelkezik autóval. Az életkor szerinti megoszlás alapján is megtudhatjuk, hogy kik vesznek részt a magyar közlekedésben: hazánk fiataljainak (18 és 29 év közöttiek) csaknem fele él autót használó háztartásban, a 30 és 39 év közöttiek ötvenegy százalékának, a 40 és 49 év közöttiek ötvennégy százalékának van autója. A kor előrehaladtával ez az arány megfordul: az 50 és 59 év közöttiek negyvennyolc százaléka, a 60 éves és annál idősebb honfitársainknak kevesebb, mint egyharmada (harminc százalék) rendelkezik autóval.

Semmi extra

A háztartási jövedelem-kategória szerinti megoszlás 2016-ban sem okozott nagyobb meglepetést: az alsó jövedelem-kategóriába tartozók kicsivel kevesebb, mint egyharmada az alsó-közép kategóriás jövedelműeknek pedig a negyvenegy százaléka rendelkezik autóval. A felső-közép kategóriás jövedelműeknek idén csak egy százalékkal kisebb aránya, negyven százaléka mondta magát gépjármű-tulajdonosnak, míg ugyanez az arány a felső-kategóriás jövedelműek körében ötvenhárom százalék. Érdemes kiemelni, hogy míg a Budapesten élőknek alig több mint egyharmada, addig a községek lakóinak csaknem fele autóhasználó.

Évente mennyit?

Ugyanez az arány a városban élők esetében negyvenhat százalék. A Bosch kutatása szerint ma Magyarországon a hölgyek harminchét százaléka, míg a férfiak ötvenkét százaléka rendelkezik gépjárművel. Az autók átlagos életkora 13,2 év. A magyar autók átlagos futásteljesítménye évi 16 ezer kilométer. A válaszokból az is nyilvánvalóvá vált, hogy a legtöbb hazai autós (harmincnyolc százalék) évente 5 és 10 ezer kilométert tesz meg a járművével.

HBN


Használtautó-piac (illusztráció)
Borsod-Abaúj-Zemplén - Milyen autót tudunk venni, ha „csak” 1 millió forintunk van rá? Mit ajánl a sokat látott nepper? János – aki teljes nevét nem vállalta – jó ideje benne van a használt­autó-bizniszben, igaz, elmondása szerint néha ki-kimaradt néhány év. Voltak turpisságok, de… – A 90-es év...