Ausztria vette át az unió soros elnökségét

Nagy-Britannia Ausztriának adta át az Európai Unió soros elnöki tisztét január elsejével. London hat hónap után sikerről beszél, Bécs egyre nagyobbnak tűnő csatára számíthat a 25-ök alkotmányáról.

A brit elnökség alatt Tony Blair miniszterelnöknek végül sikerült elérnie a megállapodást az unió következő időszakra vonatkozó büdzséjéről, és megkezdték a tárgyalásokat Törökországgal is.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellárnak ugyanakkor az alkotmány kérdésével kell szembenéznie, mielőtt júliusban átadná Finnországnak a soros elnökséget. Az alapokmány-tervezetet júniusban Franciaországban majd Hollandiában is leszavazták.

Schüssel kancellár – akit hat éve még az unió politikailag elítélt, amiért akkor a szélsőjobboldali Jörg Haider pártjával lépett koalícióra -, ígéretet tett arra, hogy Európa felélesztése lesz az elsődleges célja az elkövetkező hat hónapban. Hozzátette, hogy “további javaslatokkal” él majd az alkotmány ügyében, amely júniusban kerül napirendre. Egyes elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy 2007-ig nem érhető el igazi áttörés a francia elnökválasztás miatt.

A másik kulcsfontosságú kérdés, amely az osztrák elnökség idejére esik, annak eldöntése, hogy elhalasszák-e egy évvel Románia és Bulgária csatlakozását. Az eredetileg 2007 januárjára tervezett lépésről várhatóan április-május környékén döntenek. Még az előtt, hogy megkezdenék a tárgyalásokat Törökországgal, ami érzékeny téma Bécs számára, mivel annak idején leginkább Ausztria ellenezte a tárgyalások megkezdését.