Magyarország

2007.12.14. 13:41

Holnap jelenik meg a Felsőoktatási felvételi tájékoztató

<p>Szombattól kerül a boltokba a Felsőoktatási felvételi tájékoztató, amely a szeptemberben induló képzésekre vonatkozik.</p>

A jelentkezési határidő február 15., a mesterképzésekre pedig március 15.

A felvételi döntés várható időpontja július 24.

A felvételi eljárás nem változik, jövőre is 56 ezer lesz az államilag támogatott hely az alapképzésben, a mesterképzéseknél pedig 3500 - mondta az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási szakállamtitkára pénteki sajtótájékoztatóján.

A diákoknak továbbra is egy jelentkezési lapot kell kitölteniük, és korlátlan számban jelentkezhetnek a képzésekre. A jelentkezés díja is változatlan marad. Az alapdíj 9 ezer forint, amellyel 3 helyet lehet megjelölni, minden további jelentkezés 2 ezer forint. Változik viszont a pontozás, 400 plusz 80 pont szerezhető jövőre. A tanulmányi és az érettségi pontok összegéből jön ki a maximum 400 pont, többletpontokból pedig maximum 80 szerezhető.

Lesz lehetőség az érettségi pontok kétszerezésére is. Nyelvvizsgákért maximum 50 többletpont szerezhető.

Szeptembertől már az államilag támogatott alapképzésben, vagy az egységes, osztatlan képzésben is fizetniük kell a hallgatóknak a harmadik szemesztertől. A mesterképzésben a teljes tanulmányi idő alatt kell fizetni a képzési hozzájárulást. Alapképzésben 105 ezer, mesterképzésnél pedig 150 ezer lesz a hozzájárulás az államilag támogatott képzéseken egy tanévre. Ettől 8 intézmény tér el - derül ki a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóból.

A Budapesti Corvinus Egyetemen az alapképzés egyes szakirányokon 110 ezerbe, illetve 157 ezer forintba kerül. A Budapest Kortárstánc Főiskola 120 ezret kér egyes szakirányokon. A Károli Gáspár Református Egyetemen 112 ezer, illetve 150 ezer forintba kerül egy tanév az államilag támogatott képzésben, bizonyos szakokon. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 130 ezret kér egy tanévért. A Rendőrtiszti Főiskolán 120 ezer forint a képzési hozzájárulás összege. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán 110 ezer lesz egy tanév. A Budapesti Corvinus Egyetem egyes mesterképzésein is eltér az irányadó összegtől. 150 ezer helyett van, ahol 225 ezer forint egy tanév az államilag támogatott hallgatók számára. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bizonyos mesterképzésein is 40 ezerrel többet kérnek egy tanévért.

Nem kell ugyanakkor képzési hozzájárulást fizetniük a hátrányos helyzetűeknek, illetve azoknak, akik gyermeknevelés miatt fizetés nélküli szabadságon vannak és a terhességi-gyermekágyi segélyben részesülőknek. Mentesülnek továbbá azok, akik gyermekgondozási segélyt, gyermeknevelési támogatást és gyermekgondozási díjat kapnak.

A legjobb tanulmányi eredményt elérők 15 százalékának szintén nem kell fizetnie az államilag támogatott képzésben előírt hozzájárulást. Az államilag támogatott doktori és felsőfokú szakképzésben részt vevők is mentességet élveznek.

Akik államilag támogatott képzésben vesznek részt, de nem érik el az előírt kreditek felét, azokat automatikusan átsorolják a költségtérítéses képzésbe. Onnan pedig a legjobb 15 százalék átkerülhet az államilag támogatottak közé. Erről az intézmények döntenek - mondta Manherz Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!