Augiász istállója

Augiász istállója
© Illusztráció: Getty Images
Jóformán hetente megfogalmazódik bennem, hogy leirtom magam a legnagyobb közösségi oldalról, hogy megszabaduljak attól az információs túltermeléstől, amely már jó ideje a másik végletbe csap át. Augiász istállója, minél inkább próbálsz benne rendet rakni, annál vastagabbra hízik a lekvár. Fábián György jegyzete.

Avagy sok-sok kis darab adódik össze végül – benne természetesen a mienkkel – egy nagy rakássá. Az ilyesfajta információburjánzásból így válik dezinformációs válság. Még akkor is annak számítana, ha jóravaló adatokból teremne annyi, hogy az kezelhetetlen méreteket öltsön – hát még így, amikor sok érdemleges dolog mellett, között, alatt, hátterében förtelmes mennyiségű érdektelen és lényegtelen és téves, gyakran rosszindulatú féltudások hordatnak halomba.

A legutóbb attól forrt össze bennem a méreg, amikor ismert költőnőnket egy ártatlan gyermekmondókája miatt kezdtek el tömegesen fenyegetni.

Ahogy ilyenkor szoktam fogalmazni: mindent félre lehet érteni, csak akarni kell. Mondhatnánk, az internettel sok-sok majom kezébe is atombombát adtunk – de nem mondjuk, mert akkor megkaphatnánk, hogy biztosan a véleménynyilvánítás szabadsága ellen vartyogunk.

– Fábián György –