Átvenné az egyetem a Tímárház volt szárítóját

Akt.:
Átvenné az egyetem a Tímárház volt szárítóját
© Fotó: Matey István, archív
Debrecen – Szárítóműhely és közösségi tér működne a Nagy-Gál István utcán.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának Építészmérnöki Tanszéke azt kérte a debreceni önkormányzattól, hogy adják nekik ingyenes használatba a debreceni Nagy-Gál István utca 6. szám alatti Tímárház mellett található egykori szárítóépületet és a hozzá kapcsolódó területet. A 300 négyzetméteres ingatlant jelenleg senki nem használja. Az egyetem azt tervezi, hogy saját forrásból felújíttatja a most rossz állapotú házat, melyben ismét szárítóműhelyt, illetve az ehhez kapcsolódó részen közösségi teret alakítanának ki. Amennyiben a debreceni önkormányzat csütörtökön esedékes következő közgyűlésén a képviselők jóváhagyják az előterjesztést, a város 2039 végéig adja majd át a Tímárház egykori szárítóját.

Munkásszállások a Derék utcán

Munkásszállásokat építene egy a debreceni Derék utcán található, 14 388 négyzetméter területű, most beépítetlen önkormányzati tulajdonú ingatlanra a Debreceni Vagyonkezelő Zrt., illetve a Cívis Ház Zrt. A két cég megvenné a területet a várostól, a beruházást pedig központi költségvetési támogatás segítségével szeretnék megvalósítani. Ehhez már a pályázati szakaszban rendelkezniük kellene a Kishegyesi út és a Derék utca sarokhoz közel eső, a Lidl Áruház és Terápiás Ház közé eső ingatlan tulajdonjogával.

A szintén a csütörtöki közgyűlés elé kerülő javaslat szerint az önkormányzat a szóban forgó ingatlant versengő ajánlatkérés útján értékesítené azzal, hogy az eljárásban a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a Cívis Ház Zrt. vegyen részt. Vevőnek a magasabb vételárat kínáló ajánlattevőt jelölnék ki.

Az ingatlan induló árát, – ingatlanforgalmi szakértők véleménye alapján – 848 millió forintban határozná meg az önkormányzat. A magyar államot elővásárlási jog illeti meg.

OCS


Debrecen - Február 21-én tárgyalja a Debrecen városi közgyűlés a 2019. évi költségvetési előterjesztést. Hagyományaikhoz híven az átfogó polgármesteri előadás után a város három alpolgármestere külön-külön is tájékoztatást ad a hozzájuk tartozó területekről. Hétfőn Komolay Szabolcs alpolgármester...