Átszervezik a kormányhivatalt

Rácz Róbert kormánymegbízott
Rácz Róbert kormánymegbízott - © Fotó: HBN
Debrecen – Az államigazgatás irányítói azt ígérik, hogy hatékonyabb lesz a működés.

– Április 1-jétől szervezetileg és tartalmilag is átalakulnak a kormányhivatalok – jelentette be Rácz Róbert kormánymegbízott. Elmondta: négy évvel ezelőtt 17 úgynevezett szakigazgatási szervezetet, például az állategészségügyet, a mérésügyi hivatalt és a nyugdíjbiztosítót integráltak a kormányhivatalba. Most újabb hivatalokat vonnak be ebbe a körbe. Ezek a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség, a Magyar Államkincstár család- és lakástámogatással foglalkozó része és az országos egészségpénztár bizonyos tevékenységei. (A vízügyi igazgatás már korábban a katasztrófavédelemhez került.) Áprilistól a 17 szakigazgatási szervezet helyett, 12 főosztályt hoznak létre. Például a mérésügyi hivatal, a fogyasztóvédelem és a közlekedési hatóság egybeolvad.

Kevesebb vezető

– Az átszervezés után kevesebb vezető munkakör lesz a kormányhivatalban. Ugyanakkor a polgárok mentesülnek attól, hogy hivatalos ügyük intézése közben ők keressék a különböző hivatalokat, ez az ügyintézők dolga lesz – ismertette a kormánymegbízott. Hozzátette: olyan eljárásrendet igyekeznek kialakítani, ami az ügyfeleknek kedvező. Ezért hozzák létre a kormányablakok hálózatát, melyekből 15-16 lesz a jövő év végéig Hajdú-Biharban. Szintén ezt a célt fogják szolgálni az utazó ügysegédek, akik azokon a kistelepüléseken dolgoznak majd ahol nem lesz kormányablak. (Jelenleg 5 kormányablak található a megyében: Debrecenben, Hajdúböszörményben, Tiszacsegén, Nyíradonyban és Derecskén.)

Időmegtakarítás

Vasas Lászlóné dr. főigazgató hangsúlyozta, hogy az átalakítás nyomán csökkennek a vállalkozások, az ügyfelek terhei. A szakhatósági eljárások megszűnése 15 nappal felgyorsítja az ügyintézést. Így minden ügyet 21, vagy 30 napon belül intéznek. Arról is beszámolt, hogy havonta 8-9 ezer családtámogatási esettel foglalkoznak, melyekkel kapcsolatban megyénkben eddig csak a Magyar Államkincstárba lehetett menni. Ezentúl ezek intézésére a kormányablakokban, illetve az ügysegédeknél is lesz lehetőség.

Az átszervezés nyomán 113 fővel, 1857 főre emelkedik a megyei kormányhivatalban dolgozók létszáma.

HBN-OCs