Átmenetinek tűnik a javulás az építőiparban

Debrecen – A nyár utolsó hónapjában fele annyi építőipari cég szűnt meg, mint a félév átlagában.

Augusztusban 258 építőipari cég szűnt meg Magyarországon, nem egészen a fele az első félévben megszokott havi öt-hatszáznak. A visszaesés azonban átmenetinek tekinthető. Szeptembertől újra rosszabb adatokra számít az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató, sok olyan eljárás van ugyanis folyamatban, ami megszűnéshez vezet.

A szabadságok miatt

„A szabadságolási szezon miatt augusztusban mindig kevesebb eljárást zár le a cégbíróság, de az idei kilengés a szezonálisnál nagyobbnak bizonyult” – mondta Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője. Tavaly 7 ezer 116 felszámolási, végelszámolási és kényszertörlési eljárás indult az ágazatban, 1800-zal több, mint egy évvel korábban. Ezek szinte biztosan az érintett cégek törlésével végződnek, ám nem biztos, hogy még az idei évben lezárulnak. Az idei év első felében is sok, 4 ezer 338 megszűnéshez vezető eljárás indult az ágazatban, így borítékolható, hogy a magas megszűnési ráta szeptemberben visszatér és tartósan meg is marad – legalább 2016 közepéig.

Mi van mögötte?

A háttérben az áll, hogy az építőipari ágazat teljesítménye a 2014-es felfutás után idén megtorpant, sőt visszaesik. A tavalyi nekirugaszkodás nem érte el a magasépítésben érdekelt legkisebb cégeket, az ágazati kibocsátás dinamikája ugyanis elsősorban az EU-s támogatásokkal finanszírozott mélyépítési munkáknak volt köszönhető. „Ami a kisebb cégeken segíthetne, az a lakásépítés és a felújítási piac fellendülése lehetne. Ennek vannak is jelei, de az igazán kedvező fordulatra még várni kell” – mondja az Opten igazgatója. Az ágazat szétaprózott tulajdonosi szerkezetét mutatja az is, hogy az építőiparon belül a működő cégek mintegy fele, 25 ezer vállalkozás „épületek építésével” foglalkozik főtevékenységként. Számuk évente 5 százalékkal apad, összesített adózott eredményük pedig a 2014-es fellendülés idején is csökkent.

HBN
hirdetés