„Átmenetek” Konyáron

A megnyitón (az alkotó a kép jobb szélén)
A megnyitón (az alkotó a kép jobb szélén) - © Fotó: Konyári Műv. kp.
Konyár – Különleges technikával készült képekből nyílt tárlat.

Vincze László Holló László-díjas grafikusművész egyedi papírmasé-, akril-alkotásaiból nyílt kiállítás Konyáron, november 20-án. A művész 60. születésnapja alkalmából szervezett jubileumi tárlathoz egy vándorkiállítás második állomásaként csatlakozott a település. A 19 grafikából álló, december közepéig nyitva tartó bemutató az élet szükségszerű átmeneteinek többszintű megnyilvánulási formáit, metamorfózisát és egymással való kontextusát dolgozza fel.

Az alkotások különlegessége, hogy az anyagot, amelyre a művész dolgozott, ő maga állította elő, és izgalmas formaviláguk, térbeliségük, plasztikusságuk miatt már maga az anyag is jelentéssel bír – mondta Lénárt Attila grafikusművész a tárlatnyitó beszédében.

A művész egy korábbi megnyitón Fotó: Matey István ©

A tárlat címe: Átmenetek – többféle értelmezési lehetőséget rejt magában. A képek akril-technikája, de egyben lendületes vonalvezetése átmenet a grafika és festészet között. Az alkotások ősi, bibliai, majd modern témái szintén fokozatokat sejtetnek. – Átmenet lehet az ember megújulásra való képessége, vagy ahogy átvezetjük magunkat egyik gondolatból a másikba többé-kevésbé folyamatos áradatban, de a környező valóság is produkál fázisátalakulásokat egyik fizikai állapotból a másikba – nyilatkozott bemutatójának elnevezéséről a Sárándon élő és alkotó Vincze László.

A megnyitón felléptek a Derecskei Bocskai István Általános Iskola és AMI Derecskei Pántlika és Konyári Gyopáros néptánccsoportjai, valamint Tyukodi Alexandra, a helyi iskola nyolcadikos tanulója.

HBN