Átlőtte a saját kézfejét, de ez sem szegi világrekorder íjászunk kedvét

Mónus József
Mónus József - © Fotó: Matey István
Hajdúnánás – A tradicionális távlövő íjász 13 világrekordot tudhat magáénak.

Mónus József íjászbajnok augusztus 16-án, gyakorlás közben balesetet szenvedett, saját kézfejét lőtte át nyílvesszőjével, azonban ez cseppet sem szegte kedvét abban, hogy folytassa útját. Néhány nap elteltével, augusztus 20-án tisztelete kifejezéséül már Markazon lőtte ki nyilait.

Kockáztatni kell

A sportoló úgy gondolja, egy olyan lövésmódot és stílust alakított ki, ami a nagy lövések elengedhetetlen része. Egyébiránt ez volt az ötödik alkalom, hogy nyílvessző fúródott a kezébe, vagy ment rajta keresztül. Ám ezekre az esetekre nem hibaként emlékszik vissza, hanem mint a világrekordszintű lövések szükséges velejárójára.

– A 907. évi Pozsonyi Csatára emlékezve szeretnék az USA-ban – a baleset napján gyakorolt stílusban – 907 méter fölé lőni, amit itthon is bemutatnék, csakhogy a múlt tiszteleteként méltatlan lenne levédett kézzel lőnöm. Nyíltan fel kell tennem mindent egy lövésre, és ha szükséges, akkor átlőtt kézzel, vagy kettétört íjjal, de büszkén be kell vállalnom az adott helyzeteket. Ebben a mentalitásban lőttem a balesetkor is, aminek meg kellett történnie – mondta Mónus, aki azt is kiemelte, hogy ez a nap egy világrekord kapuja volt a számára, és ha nem vállalna be hasonló dolgokat, nem érte volna el mindazt a pályafutásában, mint eddig.

Nincs megállás

A távlövő bajnoknak még mindig fáj a keze, leginkább esténként érzi a kibírhatatlan, monoton lüktetést és az ínszalagok feszülését. Mindezek ellenére töretlenül készül következő, augusztus végi versenyére, melyen egy 150 font erejű íj teszi majd próbára a sérült kezét. – 1940 óta évente rendezik meg a távlövő íjászok bajnokságát az USA-ban, a világrekordlistára való felkerülésért folytatott küzdelem fellegvárában, Bonneville-ben. Itt csak akkor lehetek győztes, amennyiben az azóta történt összes résztvevő íjászok összes legnagyobb lövéseit legyőzöm. Négy stílusban akarok most győzelemmel visszatérni, hiszen itt már nyolc alkalommal sikerült világrekordot felállítanom – mesélte Mónus.

A rekorder szeptember 10-én utazik majd haza, de egy hét elteltével már indul is tovább Dél-Koreába, ahol egy másik világbajnokságon méreti meg magát.

HBN–VK