Magyarország

2008.05.08. 14:23

A mátészalkai iskola az ügy vesztese

<p>Mátészalka - Az osztálytársuktól pénzt követelő mátészalkai gyerekek ügyében nem az iskolát, hanem az érintett tanulók szüleit okolja egy édesanya.</p>

14:20: A zsaroló gyerekek ejnye-bejnyével megúszhatják

- Valóban, ezek a gyerekek nem büntethetők, a gyermekvédelmi törvény gyenge pedig jogosítványokat ad a kezünkbe – mondja dr. Kelemen Barnabás.

Az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatalának Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei osztályvezetője lapunknak elmondta: A gyermekvédelmi szolgálat, az oktatási intézmény és a gyámhivatal is tehet lépéseket: a vizsgálat eredményeként a szóban forgó gyerekek speciális intézménybe kerülhetnek, de az is lehet, hogy egy ejnye-bejnyével megússzák.

A fent említett törvény a módosítás stádiumában van, a kollégáim által összegyűjtött javaslatokat összegyúrtuk a saját elképzeléseinkkel, s beterjesztettük a szaktárcához, ám hogy mikor kerül az Országgyűlés elé, nem tudjuk. A javaslatban nem a szigorításra helyeztük a hangsúlyt, inkább egy, a korábbitól eltérő megközelítést tartanánk fontosnak. Úgy véljük, a generális prevenció a megoldás kulcsa: az óvodákban, az iskolákban, vagy a szakszolgálatoknál kell megelőzni a fentihez hasonló helyzetek kialakulását. Az oktató-nevelő munka során nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a rossz körülmények között szocializálódott gyerekek is megértsék: mit tehetnek meg és mit az, amit nem.

12:30: Megkerestük a mátészalkai általános iskola igazgatóját, aki nem kívánt nyilatkozni. Mint elmondta, az ügy lezártáig – mivel nem ismeri pontosan a hátterét – nem tud információval szolgálni.

Az intézmény egyik felső tagozatos diákjának édesanyja úgy fogalmazott: a történtek igazi vesztese az iskola.

– A város jónevű, sok eredménnyel büszkélkedő, példás munkájáról ismert intézményét jó időre megbélyegezték a szóban forgó tanulók. Pedig ebben a dologban a három gyerek szülei a felelősek, nem pedig a pedagógusok. Minden gyermek mellé nem lehet felügyelő tanárt rendelni, hogy vehette volna észre az osztályfőnök vagy az iskolaigazgató a problémát? – méltatlankodott a neve elhallgatását kérő édesanya, s nem titkolta, felzaklatták a történtek.

– Az én gyerekem visszahúzódó, csendes típus, félek, legközelebb akár ő is lehet áldozat. Azon is elgondolkodtam, vajon tőle nem követelt-e korábban valamelyik társa pénzt, mobiltelefont vagy más értéket. A férjem megnyugtatott, szerinte egy szülőnek látni kell a gyerekén, ha nyomasztja valami. Mi pedig ilyet nem tapasztaltunk. Mindenesetre azt tudom javasolni minden szülőnek, figyeljen jobban a csemetéje viselkedésére.

Kapcsolódó cikkek:

  • Zsaroló osztálytársak Mátészalkán
    Egy anyuka feljelentése szerint ötödik osztályos kisfiát két osztálytársa - egy fiú és egy lány- március vége óta veréssel fenyegette, hogy pénzt hozzon nekik az iskolába.
  • Zsarolás egy kisvárdai fiúvécében
    Feljelentést tett egy kisvárdai középiskola 16 éves tanulója, mert előző nap a fiúvécében megfenyegették és elvették mobiltelefonját.
  • Zsarolás egy mohácsi iskolában
    Megverte egyik diáktársát a napokban nyilvánosságra került zsarolási ügy főszereplője a mohácsi iskolában. A fiatal fiú azért verekedett, mert társa ellene vallott a rendőrségen.

- Koncz Nóra, Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!