„Átláthatatlan” trafikhelyzet

Akt.:
A kialakítás fontos célja, hogy ne lehessen belátni
A kialakítás fontos célja, hogy ne lehessen belátni - © Fotó: Sipeki Péte
Debrecen – A trafikosok ha kell, vállalják a büntetést, csak ne legyenek bűncselekmények.

– Nincs benne a rendeletben, de gyakorlatilag körbeírták a fóliázást – fogalmazott Beáta, az egyik belvárosi dohánytrafik eladója, s látható, az igen kis alapterületű üzletben nem is nagyon van más lehetőségük, hogy betartsák a szabályokat. – A főnököm azt mondta, esténként legyen nyitva a bejárati ajtó – inkább vállalja a büntetést, minthogy valakinek baja essen – teszi még hozzá.

Nem muszáj fóliázni

A közelmúltban történt kaposvári, emberöléssel járó trafikrablást követően a bolt tulajdonosa úgy döntött, másik üzletéről leszedeti a kirakatot, ajtót takaró fóliákat, mert nem szeretné, hogy újabb bűncselekmények történjenek. Az eset kapcsán Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, illetve Kósa Lajos országgyűlési képviselő úgy nyilatkoztak, fóliázni eddig sem volt kötelező ezen üzletek üvegfelületeit. A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényben ez valóban nem szerepel, abban csupán annyi olvasható, a dohánytermékeknek olyan helyen kell lenniük, hogy csak a helyiségbe lépve legyenek láthatóak, az utcáról nem.

Nyílt levél

A cívisváros egykori polgármesterének kijelentését egy debreceni trafikos nyílt levélben kérdőjelezte meg a napokban.

Kifejtette, náluk alapesetben valóban megvalósul, hogy nem látszanak a dohánytermékek (mert az üzlet egy kívülről nem látható részén vannak), de a biztonság kedvéért lyukacsos szitafóliával lefedték az üvegeket. Másfél hónapja viszont „üzletünkben járt a Nemzeti Dohány Zrt. ellenőre, aki elégtelennek találta a sötétítést, ezért utasított, hogy az ablakot és az ajtót belülről is fóliázzuk le” – áll a levélben. Megkerestük emiatt az említett ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t is, s ők az alábbi tájékoztatást adták: „A cikkben (levélben) megnevezett állítás több ponton sem felel meg a valóságnak, tekintettel arra, hogy Társaságunk Ellenőre, az írásban megjelenített jegyzőkönyvben olvashatóan is pusztán annyit jegyzett fel, hogy a »Dohánybolt fóliázott felületei, sötétedés után átlátszanak«. Ennek köszönhetően nem teljesülnek a nevezett törvényi előírások. Társaságunk (…) bírság kiszabására nem jogosult, azonban minden ellenőrzés alkalmával felhívjuk a Nemzeti Dohányboltok figyelmét a hatóságok által ellenőrzött szabályok betartására is.

Ezek megsértése okán (…) adtunk tájékoztatást a hiányosságokról, ahogy ez a nevezett esetben is történt.”

Nyitott ajtó

Fólia azon a Bem téri üzleten sincsen, ahol a múlt héten rablás közben értek tetten két elkövetőt a rendőrök. A bejárati ajtón át rá lehet látni a pultra, s a mögötte sorakozó cigarettakínálatra, egyedül az oldalsó ablakba van kitéve egy nagyobb kartonlap és egy dohányboltos zászló. Az ott dolgozó Zsuzsa (aki az ominózus estén is dolgozott) érdeklődésünkre elmondta, a tulajdonos korábban is úgy vélte, amíg nem szólnak, nem bajlódik a fóliázással.

– A fóliázás valóban nincs előírva, de minket például a vámhivatal kötelezett arra, hogy fedjük be az ajtót – mutatott a bejáratra Ferenc, egy egészen nagy dohánybolt tulajdonosa. – Az ablakok előtt szekrények állnak, így ott amúgy sem lehet belátni, és bár az ajtót tényleg „homályosítottuk”, onnan különben sem lehet rálátni a dohányárura, így általában nyitva hagyjuk a bejáratot – mondta, s hozzátette, biztosan vannak, akik már figyelgették, náluk milyen a biztonság, de szerencsére még nem volt senkivel sem problémájuk.

HBN–VÉZS
hirdetés