Átépítik a Gambrinus közt, bár nem tudni, mikor

Ilyen lenne
Ilyen lenne - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – A Cívis Ház napirenden tartja a Gambrinus köz környékének átépítését.

„A kivitelezés elkezdésének és befejezésének konkrét időpontjáról pontos információval nem szolgálhatok, de azt a Cívis Ház Zrt. városfejlesztési tevékenysége egyik legfontosabb elemének tekintem” – ezt Kováts Ákos, a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója válaszolta kérdésünkre, miszerint mikor kezdődhet és mikor végződhet a Piac utcán, a Gambrinus köz környékének átépítése.

El sem kezdték

A május 4-én itt megjelent cikkben ugyanis a Cívis Ház első embere azt nyilatkozta, hogy a munkálatok hamarosan kezdődhetnek és az év harmadik negyedévének végére befejeződhetnek. A befejezés átcsúszhat esetleg a jövő év első felére, ha nem várt pénzügyi akadály jelentkezik – írtuk akkor. Úgy tűnik, jelentkezett, hiszen nem hogy befejezés előtt nem állnak a Gambrinus köz környéki munkálatok, de még el sem kezdődtek.Ennek az lehet az oka, hogy időközben a cég finanszírozásában, a város által végzett felújítással párhuzamosan megvalósult a régi városháza Rózsa utcai szárnyának földszinti átalakítása, és az, hogy itt a sétálóövezet kiterjesztése érdekében üzleteket alakítottak ki, a Cívis Ház Zrt.-nek olyan anyagi ráfordítást jelentett, amely jelentősen csökkentette az egyéb beruházásokra jutó keretet – derül ki Kováts Ákos válaszából.

Dönt az igazgatóság

A vezérigazgató a munkálatok állásáról leírta, hogy változatlanul szerepel a Cívis Ház tervei között a Piac utca Gambrinus köz felőli oldalának járdaszélesítése. Most zajlanak az elkészült tervek szakági engedélyeztetései, és remélhetőleg nemsokára kiírják a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást. „Az ütemezés elsősorban attól függ, hogy a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatósága – ismerve a teljes cégcsoport anyagi lehetőségeit – hogyan dönt a megvalósítás pénzügyi hátteréről” – fogalmaz a vezérigazgató, majd azzal folytatja, hogy a megvalósításban csúszás nem történt, hiszen annak eredetileg nem volt konkrét kitűzött határideje, hiszen a fejlesztés a Cívis Ház Zrt. saját kezdeményezése. A munkálatok kezdésének és befejezésének konkrét időpontjáról pontos információval nem szolgálhat, de azt – teszi hozzá – a Cívis Ház Zrt. városfejlesztési tevékenysége egyik legfontosabb elemének tekinti.

HBN–KZS