Átállás: húszról az ötven km-re

Ez év végéig szól a szerződése Dudás Gyulának, de a gyalogló utána is szívesen maradna.

A honi gyaloglósport egyik jelenlegi „zászlóvivője” 2004 elején igazolt Szegedről Miskolcra és a borsodi megyeszékhelyet képviselte az athéni nyári olimpián, amelyen a férfiak 20 kilométerén a 30. helyet szerezte meg. Dudás Gyula anno 2+1 éves szerződést kötött a DIAC-cal, s mivel a felek kölcsönösen úgy ítélték meg, hogy ezen kapcsolat a városnak, a MISI SC-nek (az átalakulás után ez lett a neve a közös miskolci atlétika-szakosztálynak) és az atlétának is jó, most életbe lépett a plusz egy esztendő is.

Lefordítva: az idén 40. születésnapját ünneplő sportoló jelen állás szerint 2006. december 31-ig Miskolcnak hozza az eredményeket és a pontokat a különböző nemzetközi versenyekről.

Már november óta edzek, igaz, teljes intenzitással csak néhány napja. Reggelente körülbelül 12-14, míg délutánonként 18-20 kilométert futok… – mondta lapunknak Szegedről a vb-14. hellyel is büszkélkedő gyalogló, aki maradásával kapcsolatban kijelentette: – Pár hete beszéltem a város képviselőivel, Orosz Lajos alpolgármesterrel, Bartha György sporttanácsnokkal, továbbá Szűcs Józseffel, az edzőmmel, illetve Szász Lászlóval, a MISI SC atlétika szakosztályának az elnökével, s mindannyian úgy foglaltak állást, szeretnék, ha maradnék. Örülök a bizalomnak, igyekszem mindent megtenni azért, hogy ezt megháláljam.

Komoly koncentrációt

A sokszoros magyar bajnoktól megtudtuk, szerződésének értelmében havonta kap egy bizonyos összeget a várostól, költségeit abból fedezi, ám ha Miskolcon tartózkodik, a szállást és az étkezését az egyesülete állja. Dudás Gyula egyébként úgy tervezi, hogy az idén az 50 kilométeres szám lesz a fő száma – a 20 km helyett.

– Korábban is indultam már a hosszabbik távon, de a felkészülések során mindig a 20 km-re szabott munkát végeztem el. Most tudatosan az ötvenre hangolom magam… Kicsit máshogy kell csinálni a dolgokat, leginkább fizikálisan. A húsz kilométer viszonylag rövidnek mondható, komoly koncentrációt igényel, az elejétől fogva hajtani kell, ellenben a másikkal, ahol az ember be tudja osztani az erejét, jobban taktikázhat.

Mexikóba menne

Az olimpikon idei programja alakul, s reménykedik benne, hogy február elején el tud utazni Mexikóba, edzőtáborba.

Már több éve odajárunk, egy kis társaság, nagyon jók a körülmények, s kevés pénzből ki lehet jönni – tette hozzá Dudás Gyula. – Igaz, pillanatnyilag ez az egy hónapos tolucai felkészülés egyelőre nem biztos, lévén az anyagi háttér még nem adott.

A kinti napok bizonyosan jól jönnének a miskolci gyaloglónak, akinek feltett szándéka, hogy kvalifikálja magát az augusztusi, Göteborgban sorra kerülő Európa-bajnokságra. A kérdés csak az (lesz), vajon a magyar szövetség akar-e egyáltalán gyaloglókat vinni a kontinensviadalra?

MI

 

Az első félév programja

Február: fedettpályás 5 km-es ob
Március: 50 km-es gyalogló ob (Dudince, SVK)
Április: 20 km-es ob (Békéscsaba)
Május: Világkupa (La Coruna, ESP)