Átalakították a selejtezők menetét

A Loki jelenleg Európa-liga-indulást jelentő helyen áll
A Loki jelenleg Európa-liga-indulást jelentő helyen áll - © Fotó: Derencsényi István
Budapest – A magyar bajnok már az első Bajnokok Ligája-körben kénytelen lesz beszállni a küzdelmekbe.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (UEFA) átalakította a Bajnokok Ligája és az Európa-liga selejtezőinek menetét. Van, ami változott és akad, ami nem.

Magyarországról továbbra is négy csapat indulhat az UEFA sorozataiban: az NB I. aranyérmese a BL-ben szállhat harcba, míg a második és harmadik helyezett, valamint a Magyar Kupa győztese az Európa-ligában.

Amíg az eddigi gyakorlat szerint a magyar bajnok a második selejtezőkörben csatlakozott a küzdelmekhez, majd három ellenfél kiejtése után juthatott a főtáblára a BL-ben, addig 2018-tól már az első körben érdekelt lesz a honi első.

A bajnoki és nem bajnoki ágak rendszere megmarad, de a korábbi tíz helyett már csak hat főtáblás helyért zajlanak a küzdelmek – ebből négy jut a bajnoki ágról érkezőknek. A legtöbb koefficienssel rendelkező ország, amelynek bajnoka selejtezni fog, 2018/19-ben Csehország lesz, de ha a BL idei kiírásának nyertese egyébként is főtáblára kerülne, akkor Svájc. A második és harmadik selejtezőkörökben a holland, görög, osztrák, horvát, román bajnokságok nyertesei csatlakoznak majd be. Az első selejtezőkörre július 10–11-én és július 17–18-án kerül sor.

Mindenki csatlakozhat

Fontos változás az Európa-ligában, hogy 2018-tól kezdve már az összes, BL-ből kieső együttes folytathatja az EL-ben, beleértve az előselejtezők veszteseit is.

A főtáblára a BL-selejtezők bajnoki ágának playoff-vesztesei kerülnek, valamint a nem bajnoki ág hat kiesője. Tizenhét gárda alanyi jogon ott lesz a csoportkörben, vagyis az EL selejtezőiből érkezve 21 csapatnak „maradt” hely a 48 között.

Az EL-ben a magyar indulóknak továbbra is négy selejtezőkört kell „túlélniük” a főtáblára jutásért. A mieink július 12-én és 19-én játszanak először az EL 2018/19-es idényében.

HBN