Átadták Debrecen város díjait

Akt.:
Átadták Debrecen város díjait
© Fotó: Matey István
Debrecen, 2015. április 11., szombat (MTI) – Ünnepi közgyűlést tartott a debreceni önkormányzat szombaton a helyi Kölcsey központban, ahol átadták a város díjait.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy I. Lipót király 1693. április 11-én adott szabad királyi városi rangot Debrecennek, amit pontosan 300 évvel ezelőtt, 1715-ben iktattak törvénybe.

Az elődök megküzdöttek azért, hogy ma Debrecen erős, gyarapodó, fejlődő városként emlékezhessen meg az évfordulóról – mondta a polgármester, hozzátéve: ma Debrecen Magyarország legnagyobb vidéki városa, amelynek szelleme, ereje túlmutat közigazgatási határain.

A hagyományoknak megfelelően a város napján rendezett ünnepi közgyűlésen adta át Papp László polgármester Debrecen díjait.

Díszpolgári címet kapott Imre László irodalomtörténész, akadémikus, a Debreceni Egyetem volt rektora és Kóti Árpád, a Nemzet Színésze, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Kossuth- és Jászai-díjas színésze, érdemes és kiváló művész.

Pro Urbe-díjat vehetett át László Ákos grafikusművész, Makoldi Sándor festőművész és P. Szalay Emőke, a debreceni Déri Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa.

Debrecen város Mecénás-díját az idén Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kapta.

Debrecen sajtódíját Vojtkó Ferenc, a helyi városi televízió munkatársa vehette át, illetve a 2014-ben elhunyt Petromán László (posztumusz) kapta.

A Kölcsey Ferenc ösztöndíjat az idén a debreceni Csokonai Nemzeti Színház kapta Orbán János Dénes erdélyi író A magyar Faust című drámájának a színpadra állításáért.

– MTI –
hirdetés