Átadták Csincsén a felújított könyvtárat

A felújított könyvtárban
A felújított könyvtárban - © Fotó: Tóth Balázs
Csincse – A településen a diákok és az idősebbek látogatják leginkább az intézményt.

Felújították a könyvtárat Csincsén, ahol nem csupán felnőtteknek és gyerekeknek szóló könyveket, hanem folyóiratokat is olvashatnak a falubeliek, illetve informatikai eszközökkel is fölszerelték, lehet internetezni is. A pénteki átadón elhangzott, a megyei könyvtár egymillió forint állami forrással járult hozzá az intézmény megújulásához, míg a helyi önkormányzat 1,2 millió forintot költött arra, hogy az óvoda melletti épület méltó helye legyen a könyvtárnak. Elhangzott, a kis könyvtár közösségi térként is funkcionál majd.

A fejlődés egyik lépése

Tállai András, a térség parlamenti képviselője kifejtette, bár ez most egy viszonylag kis beruházás, nem szabad elfelejteni, mennyit fejlődött a falu, hamarosan például indul a szennyvíz-beruházás a településen. A könyvtár szükséges a kis falvakban is, a könyveket pedig nem lehet teljes mértékben kiváltani az internettel.

– A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár állami feladatként kapta a könyvtár ellátási szolgáltató rendszer működtetését a megyében, 318 kistelepülést látunk el. Ezekre a helyekre könyveket, folyóiratokat, technikai eszközöket viszünk, segítünk a bútorzat megújításában, programokat viszünk oda. Idén ez volt az első könyvtárátadó, 2013 óta a harmincnegyedik, s a közeljövőben is lesznek hasonlók, például Szentistvánon – mondta el az átadón Bokrosné Stramszky Piroska megyei hálózatiigazgató-helyettes.

Lőrincz Imre, Csincse polgármestere kifejtette, viszonylag leromlott volt az épület, ahol korábban is könyvtár működött. Mivel nőtt az érdeklődés, tavaly úgy gondolták, szükség volna a kötetszám növelésére, az épület felújítására.

Lőrincz Imre elárulta, változó az igény a szolgáltatásokra, az érettségizők, az általános iskolát befejezők, felvételire készülőkön kívül általában az idősek veszik igénybe, 30-40-en látogatják rendszeresen. A megyei könyvtárral közösen próbálnak rendezvényeket is szervezni.

ÉM-TB