Átadták a Nébih megújult laboratóriumát

Akt.:
Átadták a Nébih megújult laboratóriumát
© Fotó: Matey István
Debrecen – A debreceni labor új részlegét 110 millió forintból alakították ki.

A minta beérkezésétől a vizsgálati eredmény kinyomtatásáig nagyságrendileg öt óra telik el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának debreceni laboratóriumában, amely európai viszonylatban is kiemelkedő eredménynek számít, ismertette Zsigó Róbert a szerdai laborátadó sajtótájékoztatóján. A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elmondta, a diagnosztikai munkát az elmúlt időszakban megjelent veszélyek jelentősen átalakították. Megemlítette az Európában megjelent, korábban ismeretlen, úgynevezett „egzotikus” vírus okozta fertőző betegségeket – például a kék nyelv betegség vagy a bőrcsomósodás kór –, melyek újabb állat-egészségügyi kihívásokat jelentettek.

A 2016 novemberétől 2017 májusáig elhúzódó madárinfluenza-járvány, valamint az ukrán határtérséget fenyegető afrikai sertéspestis a hazai laboratóriumi munkát is befolyásolta.”

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Korszerű feltételekkel

A Nébih hazánkban egyedülálló, komplex laboratóriumi hálózattal rendelkezik. A debreceni labor a fejlődés és a professzionális szakmai munka jegyében újult meg. Így a diagnosztikai módszerek alkalmazásának valamennyi feltételét biztosítja az új molekuláris biológiai részleg. – Ez a fejlesztés azért is volt nagyon fontos, mert a régióból ide tud megérkezni a legrövidebb időn belül a minta – fogalmazott Oravecz Márton, a Nébih elnöke. A debreceni laboratóriumban a fejlesztéseknek köszönhetően sokkal gyorsabban zajlik a kórjelzés: a legnagyobb kockázatúnak ítélt ukrán és román határ melletti térségekben, az országos főállatorvos által elrendelt, megerősített passzív felügyeleti programban beérkező mintákat tekintve, 24-36 órára csökken a vaddisznó kilövése és a vizsgálati eredmény kiadása közti idő.

HBN–VK


Fotó: szupermenta.hu
Budapest - Számos hibát talált a halrudacskák legfrissebb terméktesztje során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), 15 esetben hatósági eljárást indítottak - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel. A Nébih összesen 30 gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskán végzett m...

Fotó: Pixabay
Budapest - Gyermekkerékpárok, kerékpáros gyermekülések, gördeszkák, görkorcsolyák és rollerek műszaki vizsgálatát végezte el a fogyasztóvédelem, az eszközök közül a hatóság 26-ot kivont a forgalomból - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán az MTI-vel. Az NFM akkreditált laborat...