Helyi közélet

2014.10.16. 16:37

Jövőre indul a duális képzés

Debrecen - Kétszázötven pályaválasztás előtt álló középiskolásnak tartottak tájékoztatót október 16-án a Műszaki Karon a duális képzésről.

Debrecen - Kétszázötven pályaválasztás előtt álló középiskolásnak tartottak tájékoztatót október 16-án a Műszaki Karon a duális képzésről.

2015 szeptemberében indul el elsőként a gépészmérnök alapszakon a duális képzés a Debreceni Egyetem Műszaki Karán, a most végzős középiskolások az előttük álló felvételi jelentkezéskor dönthetnek arról, ezt a formát választják-e tanulmányaiknak. A cégeknél komoly gyakorlatot biztosító duális képzésre külön kell jelentkezni, nem a teljes gépészmérnök elsős évfolyam tanul majd ebben a formában.

- A felvételi jelentkezéssel párhuzamosan a leendő hallgatók egy céggel is szerződést kötnek, a Műszaki Kar többek között olyan nagy cégekkel kötött erre együttműködést, mint az FAG, a National Instruments vagy a ZF Lenksystem, a diákoknak konkrét lehetőségeket tudunk kínálni. A gépészmérnök képzés egy féléve úgy épül majd fel, hogy tizenhárom hetet az egyetemen elméleti oktatással töltenek a hallgatók, hét hetet pedig a cégeknél, ahol ugyanúgy feladatokat, osztályzatokat kapnak majd. Az utolsó félévben, a záróvizsga idején pedig tizenöt hetet dolgoznak majd a vállalatoknál – tájékoztatott a jövő szeptemberben induló lehetőségről Szűcs Edit dékán az iskolaigazgatókkal és céges partnerekkel közösen rendezett tájékoztató napon.

A következő hónapokban az egyetemi nyílt napokon további tájékoztatókat rendeznek az érdeklődőknek, de középiskolai roadshow keretében is bemutatja a Műszaki Kar a duális képzés előnyeit a leendő hallgatóknak.

Barcsa Lajos, a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola igazgatója a diákságnak felhívta a figyelmét arra, hogy ha a munka világában szocializálódnak, egy üzemben tanulják meg a műszaki ismereteket, akkor könnyebb lesz számukra az elhelyezkedés. Ezt Gubala Ferenc, a Diehl Aircabin Hungary Kft. hr vezetője is megerősítette.

- A járműipari folyamattervezők számára induló képzésben szeretnénk részt venni, a hallgatók betekintést nyerhetnek a közlekedési iparágba, azon belül is a légi közlekedési területbe, hiszen cégünk utasszállító gépek gyártásában érdekelt. Az első évben 2-4 fővel kezdjük a képzést, de terveink szerint fejlesztéseinkkel együtt évi 10-12 főre bővítjük a létszámot. Azt is reméljük ettől az együttműködéstől, hogy a jól teljesítő diákokat később munkavállalóként üdvözölhetjük a cégnél – bizakodott Gubala Ferenc.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában