Helyi közélet

2016.04.21. 13:03

Látva ismerni meg...

<em>„Off-line ismerkednék. Minden megoldás érdekel. Internetesek kíméljenek.!” Nem tudom milyen sikere lenne manapság egy ilyen, stílszerűen, újsághirdetésnek, hisz a Próbakő (Lovebox) felmérése szerint egyre többen online, vagyis interneten keresnek párt maguknak. Vagy legtöbbször egy próba párt</em>. T. Szűcs József írása.

„Off-line ismerkednék. Minden megoldás érdekel. Internetesek kíméljenek.!” Nem tudom milyen sikere lenne manapság egy ilyen, stílszerűen, újsághirdetésnek, hisz a Próbakő (Lovebox) felmérése szerint egyre többen online, vagyis interneten keresnek párt maguknak. Vagy legtöbbször egy próba párt. T. Szűcs József írása.

Mert a legkívánatosabb paramétereink megadása esetén sem igen dobja ki a kereső szűrője a számunkra ideálisnak tartott partnert azonnal, elsőre. Pontosabban lehet, hogy az illető partnernek beválna, ám életre szóló, vagy legalább fél életre szóló párunknak azonban már jóval kevésbé. Gondoljunk a régi mondás, ,alighanem, igazára, mely szerint lakva ismerni meg egymást. Igaz, nem ritkán ez a megismerés túlontúl alaposra sikerül. Akár házassági kötelékben is. Talán ezért is arányaiban elég jelentős az olyan családok száma, amelyekben legalább az egyik fél ezt megelőzően legalább egyszer volt már házas. Nem tudom, ők beleillenek-e a manapság propagált ideális családmodellbe. Ráadásul a csonka, egyszülős vagy gyermek nélküli családok is minden észérv alapján annak tekintendők. Ennek ellenére ők sem nagyon szerepelnek a család intézményét népszerűsítő óriásplakátokon. Tovább megyek, a „csupán” élettársi kapcsolatokban élők szintén lehetnek tetteikben, erkölcseiben követésre méltó polgárai a honnak. Mi több, a próbaházasság intézményét szintén rendezni kellene jogilag, de akár financiálisan is. Mert ameddig tart, bizonyára jobb mindkét félnek, s a társadalomnak is, mint egy elsietett, megbánt, keserű szakításhoz vezető frigy. Mi több, magam az egyedülállókat szintén teljes jogú állampolgároknak, vagy ha valamelyik politikusunknak jobban tetszik a megfogalmazás, potenciális családalapítóknak tekintem. De azon emberi jogukat is elismerem, s tiszteletben tartom, hogy magánéletvitelük formáját, kereteit maguk határozhassák meg. Elvégre e szempontból sem a pár száz évvel ezelőtti időt mutatja a kalendárium. Legalábbis, szeretném ezt hinni.

Mindenesetre félő, hogy a mostanság szinte kizárólagosan kívánatosnak hirdetett családmodell aránytalan dicsőítése előbb-utóbb oda vezethet, hogy a társkeresést, családalapítást, gyermekvállalást az éppen most aktuális pénzügyi érdekek meghatározó módon motiválni fogják a potenciális érdekeltek körében. Ne teremtsük újra, más keretek között, a pénzügyi, jogi stb. előnyök által vezérelt, „bevállalt” házasságok gyakorlatát! Hanem mindenekelőtt, s elsősorban a mindannyiunk által vágyott igaz érzelmi kapcsolatok óhajtása vezessen a komoly szándékú párkereséshez. Amely, gondolom, a neten sem megy könnyen. Mindenesetre gyaníthatóan nehezebb, mint alkalmi partnert találni. De talán nem lehetetlen. Ráadásul, ahogyan a felmérésben szerepel, egész korosztályok számára nem is adódik hely, alkalom a kezdeti ismerkedésre, mint a virtuális valóság. Mindenesetre én drukkolok azoknak, akik szeretnének társra lelni, vagy ha úgy tetszik, családot alapítani.

Persze annak tudatában kell lenniük, hogy tökéletes ember még nem született e földön. Sőt! Házastárs sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában