Átadták a 2017-es Vásáry Tamás Ösztöndíjakat

Budapest, 2017. március 10. Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a díj névadója (k), valamint a Vásáry Tamás Ösztöndíj idei két kitüntetettje, Bánkövi Bence Balázs, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gordonka szakirányú hallgatója (b) és Balázs Ádám Ferenc, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója az elismerések átadásán az Emberi Erőforrások Minisztériumban 2017. március 10-én.
Budapest, 2017. március 10. Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a díj névadója (k), valamint a Vásáry Tamás Ösztöndíj idei két kitüntetettje, Bánkövi Bence Balázs, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gordonka szakirányú hallgatója (b) és Balázs Ádám Ferenc, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója az elismerések átadásán az Emberi Erőforrások Minisztériumban 2017. március 10-én. - © MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest – Bánkövi Bence Balázs és Balázs Ádám Ferenc részesül idén a Vásáry Tamás Ösztöndíjban. Az elismeréseket pénteken adta át a díj névadója és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Budapesten.

“A díjban a nagyság, a teljesítmény, a nagy életmű és az új kezdet ígérete találkozik” – fogalmazott Balog Zoltán, aki kiemelte azt is: Vásáry Tamás élete és munkássága már most olyan mérce, amely érdemes a népszerűsítésre és továbbadása.

A zenei kategória díjazottjáról, Bánkövi Bence Balázsról szólva a miniszter elmondta: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gordonka szakirányának hallgatója eddigi pályáján mindig a tökéletességre törekedett. Az őt ajánló művész, Onczay Csaba szerint Bánkövi Bence Balázs az éppen aktuális zeneműveket képes rövid időn belül koncertképes állapotúra alakítani.

Balázs Ádám Ferenc a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium hallgatójaként került egy hátrányos cigány gyerekeket oktató tanodába, ahol azzal vívta ki tiszteletüket, hogy roma származásúként jogi egyetemre jár és nyári munkával kereste meg a tandíját – méltatta az önkéntes kategória díjazottját Balog Zoltán.

Balog Zoltán; Vásáry Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Hozzátette: miközben folyamatosan csökken az egyetemre járók száma, az elmúlt négy évben a roma hallgatók száma megduplázódott a felsőoktatásban. Ez egy olyan eredmény, amelyre az egész ország büszke lehet.

A kormány egy olyan erős roma és magyar középosztályt szeretne, amely az együttműködésben és nem a konfrontációban érdekelt – fogalmazott Balog Zoltán.

A 2013-ban, Vásáry Tamás zongoraművész, karmester 80. születésnapja alkalmából megalapított ösztöndíjat zenei és önkéntes kategóriákban ítélik oda évente egy-egy, legfeljebb 25 éves felsőoktatási hallgatónak vagy előkészítő képzésen részt vevő fiatalnak. Az ösztöndíj összege havi nettó 100 ezer forint egy éven át.

Az ösztöndíj két kategóriája a névadó szellemiségét jeleníti meg, hiszen a világhírű Kossuth-díjas zongoraművész és karmester életében is fontos szerepet játszik az önkéntes tevékenység.

– MTI –