Helyi közélet

2012.11.02. 11:10

Az első opera Katarban

Debrecen - A világ leggazdagabb országában aratott sikert a Kodály Kórus.

Debrecen - A világ leggazdagabb országában aratott sikert a Kodály Kórus.Első alkalommal játszottak Katarban, a közel-keleti arab emírségben operát – a nemzetközi szereplőgárda gerincét a Prima Primissima Díjra jelölt Kodály Kórus alkotta. A 75 fős énekkar az Operaház kórusának részével lett teljes, melyet Pad Zoltán, a debreceni együttes vezető karnagya fogott össze karigazgatóként. Verdi Aidáját Doha kulturális negyedében, a hatalmas Katar Amfiteátrumban mutatták be.

„Idegenlégiós” helyi zenekar

„Igazi nemzetközi produkció volt az Aida, mivel főbb szerepekben a Scala világhírű szólistái álltak a színpadon, a karmester a remek Pier Giorgio Morandi volt, a balettszólisták az Operaházból érkeztek, a zenét pedig a Dohai Filharmonikusok szolgáltatták. Érdekesség, hogy a zenekarban, amely négy éve alakult, szinte kizárólag nyugatiak játszanak – köztük tizenhárom magyar. A kórussal egyébként a karmester, a rendező és a szervezők is nagyon elégedettek voltak” – mesélte Pad Zoltán.

Az esemény fontosságát az is jelezte, hogy maga Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani Emir, az ország uralkodója és családja is ellátogatott az előadásra, nekik külön piros foteleket állítottak föl a nézőtéren.

Mindenki autóval, taxival

A próbák mellett azért jutott idő arra is, hogy a kórustagok megismerjék kicsit az arab világot, kultúrát.

„Az országon átutazva rögtön feltűnik, hogy nincs természetes növényzete, illetve nincs tömegközlekedés. Mindenki taxival vagy autóval jár a világ leggazdagabb országában, mivel a benzin literenkénti ára mindössze 60 forintnak felel meg. Hatalmas élmény volt a Katara Amphitheaterben fellépni, de az élet nem áll meg” – zárta élménybeszámolóját Pad Zoltán, aki arra kér minden hajdú-bihari lakost, szavazzon a Prima Primissima Díjra jelölt Kodály Kórusra.

HBN

 

Szavazhatnak

Ön is szavazhat a magyar zeneművészet kategóriában Prima Primissima Díjra jelölt Kodály Kórusra.

  • A szerencsés szavazók akár egy A osztályú Mercedest is nyerhetnek.
  • Telefon: 0670/70-77-008/1
  • Internetes szavazás: www.primaprimissima.hu 
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában