Asztalitenisz olimpiai selejtező – Póta győzelemmel mutatkozott be, Lovas 3-0-ról kapott ki

Halmstad – Póta Georgina könnyed győzelemmel kezdte meg csütörtökön szereplését az asztaliteniszezők európai olimpiai selejtezőtornáján, a svédországi Halmstadban, ezzel bejutott a D jelű tábla elődöntőjébe. Lovas Petra viszont 3-0-s vezetésről kikapott, így ő csütörtökön már nem lép asztalhoz.

A világranglistán 39. Póta a torna tizedik kiemeltjeként nem játszott a csoportszakaszban, a bolgár Anelia Karova (263.) elleni volt az első meccse a Halmstad Arénában. Az első két szettet simán hozta a magyar játékos, majd az ellenfél szépített ugyan, de Póta sikere egy pillanatig sem forgott veszélyben.

“Tipikus első meccs volt, azaz egyelőre még nem ment könnyen a játék. Ráadásul az ellenfelem viszonylag ismeretlen, és kellemetlen a stílusa, úgyhogy örülök, hogy túlvagyok rajta” – mondta az MTI-nek Póta, aki a következő fordulóban is egy védőjátékos, a fehérorosz Viktorija Pavlovics ellen lép asztalhoz, aki jelenleg a 71. a világranglistán.

A csoportjából három győzelemmel továbblépő Lovas (99.) a szomszédos asztalon a lengyelek paralimpiai bajnokával, Natalia Partykával (76.) találkozott, és sokáig úgy tűnt, ugyanolyan hamar végez, mint Póta, hiszen az első három szettet villámgyorsan begyűjtötte. Ezután azonban a balkezes Partyka – aki úgy született, hogy a jobb karja a könyökízület alatt hiányzik – mindent egy lapra feltéve játszott, nem ismert elveszett labdát, és egyenlített. A döntő szettben 9-9-ig együtt haladt a két játékos, majd a lengyel jutott meccslabdához, a következő labdamenetet pedig Lovas elrontotta, így a rivális került a következő körbe.

Téglás Péter szövetségi kapitány és Lovas Petra sokáig tanácstalanul nézett egymásra. Lovas Petra a pénteken és szombaton sorra kerülő vigaszágas táblán szerezhet még riói kvótát Halmstadban.

Eredmények:

nők, 1. forduló:

D tábla:
Póta Georgina-Anelia Karova (bolgár) 4-1 (9, 5, -7, 5, 9)

E tábla:
Natalia Partyka (lengyel)-Lovas Petra 4-3 (-3, -8, -9, 9, 8, 10, 9)

korábban:

C tábla:
Pergel Szandra-Hana Matelova (cseh) 4-3 (7, 10, -6, -9, 13, -7, 9)

később:

1. forduló:
Pattantyús Ádám-Alvaro Robles (spanyol) 12.30
Kosiba Dániel-Andrej Gacina (horvát) 13.30
Lakatos Tamás-Jakub Dyjas (lengyel) 14.30

2. forduló:
Pergel-Shan Xiaona (német) 15.30
Póta-Viktorija Pavlovics (fehérorosz) 15.30

A svédországi tornán mindkét nemnél tíz-tíz – országonként legfeljebb kettő – egyéni olimpiai indulási jog talál gazdára.

Csütörtökön nyolc – egyformán nyolcas – táblán kieséses rendszerben kezdődött meg a játék, a táblák győztesei a nap végére, azaz három megnyert meccsel kvótát szereznek. A többiek – 56 játékos – pénteken ismét nekirugaszkodnak két 32-es táblán (az előző napi nyolc döntő vesztese kiemeltként itt csak a második körben kezd), és kieséses rendszerben szombat délutánra jutnak el a döntőkig, amelyeknek győztesei ugyancsak készülhetnek az ötkarikás játékokra.

– MTI –További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek