Asztalitenisz olimpiai selejtező – Pattantyús váratlan veresége

Halmstad – Pattantyús Ádám némi meglepetésre kikapott a spanyol Alvaro Roblestől az asztaliteniszezők európai olimpiai selejtezőtornáján, a svédországi Halmstadban, ezzel befejezte szereplését a B táblán, s majd csak pénteken áll ismét asztalhoz.

A világranglistán 81., 37 éves magyar játékos a csoportjában háromszor nyert, így elkerülte a kiemelteket, s a főtábla első körében egy csoportmásodik, Robles (117.) várt rá. Az már a meccs elejétől látszott, hogy a rivális nagyon felkészült a magyar védekező stílusára, rendkívül pontosan és agresszíven játszott, Pattantyús nem tudott mit kezdeni vele. Az első két szett gyorsan az övé lett, s a harmadikban hiába kért időt Aranyosi Péter szövetségi kapitány, ez sem segített. Robles szorgosan gyűjtögette a pontokat, a londoni olimpikon Pattantyús pedig csak asszisztált, s a vége négyszettes spanyol siker lett.

“A négy játszma alatt egyszer sem hibázott a spanyol, ilyet nagyon ritkán látni. Ádám mindent megtett, de be kell látni, hogy Robles nagyon felkészült, és maximálisan meg is csinálta, amit kellett” – kommentálta a történteket Aranyosi.

A halmstadi tornán most fordult elő először, hogy egy magyar játékos gyengébben jegyzett ellenféltől kapott ki.

Pattantyús a pénteken és szombaton sorra kerülő vigaszágas táblán szerezhet még riói kvótát a svédországi versenyen.

Eredmények:

férfiak, 1. forduló:

B tábla:
Alvaro Robles (spanyol)-Pattyantyús Ádám 4-0 (7, 4, 2, 4)

korábban:

nők, 1. forduló:

D tábla:
Póta Georgina-Anelia Karova (bolgár) 4-1 (9, 5, -7, 5, 9)

E tábla:
Natalia Partyka (lengyel)-Lovas Petra 4-3 (-3, -8, -9, 9, 8, 10, 9)

C tábla:
Pergel Szandra-Hana Matelova (cseh) 4-3 (7, 10, -6, -9, 13, -7, 9)

később:

1. forduló:
Kosiba Dániel-Andrej Gacina (horvát) 13.30
Lakatos Tamás-Jakub Dyjas (lengyel) 14.30

2. forduló:
Pergel-Shan Xiaona (német) 15.30
Póta-Viktorija Pavlovics (fehérorosz) 15.30

A svédországi tornán mindkét nemnél tíz-tíz – országonként legfeljebb kettő – egyéni olimpiai indulási jog talál gazdára.

Csütörtökön nyolc darab nyolcas táblán kieséses rendszerben kezdődött meg a játék, a táblák győztesei a nap végére, azaz három megnyert meccsel kvótát szereznek. A többiek – 56 játékos – pénteken ismét nekirugaszkodnak két 32-es táblán (az előző napi nyolc döntő vesztese kiemeltként itt csak a második körben kezd), és kieséses rendszerben szombat délutánra eljutnak a döntőkig, amelyek győztesei ugyancsak készülhetnek az ötkarikás játékokra.

– MTI –Sporthírek