Asztalitenisz olimpiai selejtező – Pattantyús is kiesett, nincs több magyar férfi versenyben

Halmstad – Utolsó magyar férfi játékosként Pattantyús Ádám is kiesett az asztaliteniszezők európai olimpiai selejtezőtornáján a svédországi Halmstadban. A 37 éves versenyzőnek a Kék csoport nyolcaddöntője jelentette a végállomást.

Az már a mérkőzés előtt egyértelmű volt, hogy a londoni olimpikon Pattantyúsnak (81. a világranglistán) bravúrra lesz szüksége a negyedik helyen kiemelt horvát Andrej Gacina (19.) ellen, aki csütörtökön az egyik döntő veszteseként éppen csak lemaradt a riói kvótáról. Aranyosi Péter szövetségi kapitány úgy fogalmazott: ha ez a mérkőzés megvan, akkor a világranglistáról meglesz az ötkarikás indulási jog is Pattantyúsnak, vereség esetén azonban még erősen számolgatni kell a pontokat.

A 29 éves Gacina kisebb sérüléssel bajlódik, a jobb combján kötéssel lépett asztalhoz, de ez nem zavarta abban, hogy viszonylag könnyedén begyűjtse a nyitószettet. A folytatásban Pattantyús remekül variálta a játék sebességét, és egészen a játszma végéig vezetett is, labdája volt az egyenlítéshez, de végül ez a játékrész is Gacináé lett. A harmadik szett is hasonló forgatókönyv szerint zajlott, de ekkor a robosztus testalkatú horvát nem tudott fordítani, a magyar játékos pedig 2-1-re szépített. Ezzel azonban el is lőtte minden puskaporát, mert a folytatás már az ellenfélé volt, aki végül 4-1-gyel lépett tovább. A sportszerűségi díj ezzel együtt Pattantyúsnak járna, aki az ötödik szettben, 7-7-nél Gacinának adta a pontot annak ellenére, hogy a bírók neki ítélték.

Magyar részről már csak Póta Georgina van versenyben a tornán.

Eredmények:

2. forduló (a 8 közé jutásért):

férfiak:

Kék csoport:
Andrej Gacina (horvát)-Pattanytús Ádám 4-1 (6, 10, -9, 6, 7,)

Korábban:
2. forduló (a 8 közé jutásért):

nők:

Vörös csoport:
Póta Georgina-Sarah De Nutte (luxemburgi) 4-2 (4, -8, -7, 10, 7, 11)

Kék csoport:
Barbora Balazova (szlovák)-Lovas Petra 4-2 (8, 10, 10, -9, -5, 9)
Tetjana Bilenko (ukrán)-Pergel Szandra 4-2 (9, 6, 7, -4, -8, 9)

1. forduló (a 16 közé jutásért):

férfiak:

Kék csoport:
Pattantyús-Marco Rech Daldosso (olasz) 4-1 (3, 5, 8, -9, 7)

Vörös csoport:
Pető Zsolt (szerb)-Kosiba Dániel 4-3 (-10, 6, -6, 8, -8, 7, 6)
Kou Lei (ukrán)-Lakatos Tamás 4-1 (-10, 4, 3, 10, 10)

nők, 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Kék csoport:
Lovas-Andrea Todorovic (szerb) 4-1 (11, -9, 7, 9, 9)
Pergel-Lisa Lung (belga) 4-0 (5, 5, 8, 4)

Később:

negyeddöntő:

nők:

Vörös csoport:
Póta-Alekszandra Privalova (fehérorosz) 18.00

Pénteken és szombaton a vigaszágas küzdelmeket rendezik a tornán két 32-es, kieséses táblán. Ezek szombati győztesei jutnak kvótához, de nemenként egy plusz indulási jog is gazdára vár, mivel a németek csütörtökön “túlteljesítettek”, azaz a nőknél és a férfiaknál is túllépték a nemzetenként megengedett maximális két egyéni kvótát. Az extra indulási jogért a vigaszág szombati döntőinek vesztesei csaphatnak össze.

– MTI –