Asztalitenisz olimpiai selejtező – Mindhárom magyar nő a 16 között

Halmstad – Lovas Petra és Pergel Szandra is sikerrel vette első pénteki mérkőzését az asztaliteniszezők európai olimpiai selejtezőtornáján, a svédországi Halmstadban, ezzel mindketten bejutottak a legjobb 16 közé a Kék csoportban. Póta Georgina a Vörös csoportban játék nélkül nyolcaddöntős.

A világranglistás helyezések alapján mindkét magyar mérkőzése esélyesének számított, Lovas (99.) ellenfele, a szerb Andrea Todorovic jelenleg a 179., Pergel (114.) riválisa, az ázsiai származású belga Lisa Lung pedig csupán 232. az ITTF áprilisi rangsorában.

Amíg Pergel könnyedén érvényesítette a papírformát (4-0), Lovast nagy csatára kényszerítette ellenfele. A magyar végül 4-1-re nyert, de minden szett nagyon szoros volt.

“Nehéz ellene játszani, nagyon agresszív, ezért ésszel, nagyon odafigyelve kell ellene pingpongozni – mondta riválisáról az MTI-nek Lovas. – Nagyon örülök, hogy sikerült győznöm.”

A Szekszárd játékosa a következő körben a szlovák Barbora Balazovával (81.) játszik, aki csütörtökön este, a H tábla döntőjében csak hétszettes mérkőzésen maradt le a riói kvótáról. A budaörsi Pergel az ukrán Tetjana Bilenkóval (40.) találkozik a 16 között.

A torna tizedik kiemeltje, Póta (39.) csak a második fordulóban kapcsolódik be a küzdelmekbe, miután csütörtökön döntőt játszott, így most a nyitókörben pihenhet. Ellenfele a luxemburgi Sarah De Nutte (120.) lesz.

Eredmények:

nők, 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Kék csoport:
Lovas Petra-Andrea Todorovic (szerb) 4-1 (11, -9, 7, 9, 9)
Pergel Szanda-Lisa Lung (belga) 4-0 (5, 5, 8, 4)

később:

férfiak, 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Vörös csoport:
Kosiba Dániel-Pető Zsolt (szerb) 12.00
Lakatos Tamás-Kou Lei (ukrán) 12.00

Kék csoport:
Pattantyús Ádám-Marco Rech Daldosso (olasz) 13.00

nők, 2. forduló (a 8 közé jutásért):

Vörös csoport:
Póta Georgina-Sarah De Nutte (luxemburgi) 14.00

Kék csoport:
Lovas-Barbora Balazova (szlovák) 15.00
Pergel-Tetjana Bilenko (ukrán) 15.00

Pénteken és szombaton a vigaszágas küzdelmeket rendezik a tornán két 32-es, kieséses táblán. Ezek szombati győztesei jutnak kvótához, de nemenként egy plusz indulási jog is gazdára vár, miután a németek csütörtökön “túlteljesítettek”, azaz a nőknél és a férfiaknál is túllépték a nemzetenként megengedett maximális két egyéni kvótát. Az extra indulási jogért a vigaszág szombati döntőinek vesztesei csaphatnak össze.

– MTI –