Asztalitenisz olimpiai selejtező – Lakatos második, Kosiba harmadik lett a csoportjában

Halmstad – Lakatos Tamás is továbbjutott, mégpedig csoportmásodikként a legjobb 64 közé az asztaliteniszezők európai olimpiai selejtezőtornáján, a svédországi Halmstadban, míg a főtáblás folytatást már kedden bebiztosító Kosiba Dániel harmadik lett a négyesében.

Lakatos (180. a világranglistán) keddi mérlege egy vereség és egy győzelem volt, szerdán pedig négyese leggyengébb játékosa, a bolgár Petjo Krasztev (268.) várt rá. Az ellenféllel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: szerinte a világranglista-helyezése nem tükrözi a tudását, így ő egyáltalán nem veszi félvállról az összecsapást.

Jól kezdett a magyar bajnok, 2-0-ra elhúzott, s bár Krasztev a harmadik szettben szépíteni tudott, végig irányított, s végül öt játszmában hozta a kötelezőt. Azért is volt fontos, hogy nem vesztett több szettet, mert így a körbeverések folytán megelőzte a cseh Dmitrij Prokovcovot, és második lett a csoportban.

“Igaza volt Tamásnak, jó játékos az ellenfél, más kérdés, hogy rutintalan. Ez igazán a döntő pontoknál, a befejezéseknél látszott. Nagy dolog, hogy Tamás másodikként zárt a csoportban, így a főtáblán nem kiemelt, hanem +csak+ egy csoportgyőztes lesz az első ellenfele” – mondta az MTI-nek Aranyosi Péter szövetségi kapitány.

Kosiba (120.) két győzelemmel a háta mögött lépett asztalhoz a 3-as csoport legjobban rangsorolt játékosa, a kínai származású, de ukrán színekben szereplő Kou Lei (46.) ellen. A két keddi siker már garantálta Kosiba számára a továbbjutást, de a mostani meccs neki is fontos volt a csoporton belüli helyezés és a folytatás szempontjából.

Kosiba ugyan szoros csatát vívott, az első és a harmadik szettben játszmalabdái is voltak, a végeredmény azonban ezt kevéssé tükrözi, 4-0 lett “oda”, s ez nemcsak a vereség ténye miatt volt bosszantó, hanem azért is, mert a körbeverések miatt a magyar játékos harmadikként zárt a magyar-finn Oláh Benedek és Kou Lei mögött. Ez azt jelenti, hogy a főtábla első körére kiemelt játékossal sorsolják majd össze. Kosiba letört volt a vereség után, nem is akart nyilatkozni.

Szerdán a csoportok utolsó fordulóit rendezik a Halmstad Arenában, a csütörtökön kezdődő főtáblás küzdelmekben a csoportok első három-három helyezettje folytathatja szereplését. Már biztos, hogy mind az öt magyar induló továbbjut. A 16 kiemelt – köztük a tizedikként rangsorolt Póta Georgina – a legjobb 64 között kezd.

A svédországi tornán mindkét nemnél tíz-tíz – országonként legfeljebb kettő – egyéni olimpiai indulási jog talál gazdára.

Csütörtökön – sorsolás után – nyolc darab nyolcas táblán kieséses rendszerben folytatódik a játék, a táblák győztesei a nap végére, azaz három megnyert meccsel kvótát szereznek. A többiek – 56 játékos – pénteken ismét nekirugaszkodnak két 32-es táblán (az előző napi nyolc döntő vesztese kiemeltként itt csak a második körben kezd), és kieséses rendszerben szombat délutánra eljutnak a döntőkig, amelyek győztesei ugyancsak készülhetnek az ötkarikás játékokra.

Eredmények:

férfiak, 3. forduló:

3-as csoport:
Kou Lei (ukrán)-Kosiba Dániel 4-0 (10, 7, 10, 5)
Oláh Benedek (finn)-Linor Citaku (koszovói) 4-0 (5, 4, 7, 3)
A végeredmény: 1. Oláh 5 pont (10-4), 2. Kou Lej 5 (8-4), 3. Kosiba 5 (8-6), 4. Citaku 3
A győzelemért 2, a vereségért 1 pont jár.

9-es csoport:
Lakatos Tamás-Petjo Krasztev (bolgár) 4-1 (7, 10, -10, 9, 7)
He Zhiwen (spanyol)-Dmitrij Prokovcov (cseh) 4-0 (2, 5, 7, 9)
A végeredmény: 1. He Zhiwen 5 pont (11-6), 2. Lakatos 5 (10-8), 3. Prokovcov 5 (8-6), 4. Krasztev 3

Később:

Pattantyús Ádám-Tan Ruiwu (horvát) 13.30
Pergel Szandra-Ni Xialian (luxemburgi) 14.20
Lovas Petra-Katarzyna Grzybowska (lengyel) 15.10

– MTI –Sporthírek