Nagyvilág

2012.08.15. 14:33

Kínai aktivisták szálltak partra vitatott hovatartozású szigeteken

Peking, 2012. augusztus 15., szerda (MTI) - Kínai aktivisták szálltak partra a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású szigeteinek egyikén szerdán, közülük a japán parti őrség öt embert őrizetbe vett.

Peking, 2012. augusztus 15., szerda (MTI) - Kínai aktivisták szálltak partra a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású szigeteinek egyikén szerdán, közülük a japán parti őrség öt embert őrizetbe vett.A történtek miatt Tokió és Peking kölcsönösen tiltakozott egymásnál.

A Japán kapitulációjának 67. évfordulójára időzített akcióban úgy tudni, hongkongi, makaói és sencseni (Shenzhen) kínaiak vettek részt azzal a szándékkal, hogy demonstrálják a Tiaojü- (Diaoyu), japánul Szenkaku-szigetek feletti kínai szuverenitás igényét.

Sajtójelentések szerint az aktivisták halászhajójukkal vasárnap indultak útnak, s miután sikeresen partot értek, kijelentették, ez volt az utóbbi évtized legsikeresebb akciója. Legutóbb 2004-ben tették lábukat kínaiak a szigetek földjére.

Az aktivisták közlése szerint hajójukat szorosan követte a japán parti őrség mintegy tucatnyi hajója és egy helikoptere. Állítólag vízágyút is bevetettek ellenük.

A japán fennhatóság alatt álló lakatlan szigetcsoport egyikére érve műholdas telefonon számoltak be "sikerükről", elénekelték a nemzeti himnuszt és a kínai zászlót lengették.

Pekingben kisebb csoport tüntetett szerdán a kínai nagykövetség előtt, transzparensén ugyancsak a szigetek feletti szuverenitást követelve Kínának .

Tokióban a külügyminisztériumba rendelték Kína nagykövetét a kínai állampolgárok "területsértése" miatt, míg Pekingben ugyancsak a külügyi tárca tiltakozott a kínaiakkal szembeni "törvénytelen" eljárás miatt.

Peking és Tokió között az utóbbi hónapokban egyre feszültebbé vált a helyzet, miután Tokió kormányzója bejelentette, hogy megvásárolná a szigeteket, illetve később a japán kormányfő hajlandóságot mutatott azok államosítására. Peking júliusban őrhajókat küldött a szigetek közelébe, kifejezve, hogy nem fogadja el a japán közigazgatás jogosságát, míg Tokió kilátásba helyezte, szükség esetén hadseregét is bevetné a területéhez tartozónak tekintett szigetek védelmére.

Az apró szigeteket halban gazdag vizek övezik, s környékükön jelentős kőolaj- és földgázlelőhelyeket valószínűsítenek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!