Asztalitenisz csapat-vb – Mindkét magyar válogatott előrelépne

Budapest/Halmstad – A magyar női és férfi válogatott is szeretné felülmúlni az előző tornán elért helyezését a svédországi Halmstadban vasárnap kezdődő és jövő vasárnapig tartó asztalitenisz csapat-világbajnokságon.

Bátorfi Zoltán, az élvonalban szereplő női együttes szövetségi kapitánya az MTI-nek azt mondta, a két évvel ezelőtti 13. hely után most egyértelműen a legjobb 12 közé kerülés a cél.

“Bár ezen a szinten nincs jó sorsolás, a csoportunkat megfelelőnek tartom.” – jelentette ki a szakember. A magyarok az előző vb-n döntős japánokkal, valamint az osztrákokkal, az ukránokkal, az egyiptomiakkal és az amerikaiakkal küzdenek meg a torna első szakaszában.

“Japán és Ausztria után a harmadik kiemeltek vagyunk a csoportban, de Ausztria ellen is lehet esélyünk. Egyiptommal szemben favoritok vagyunk, a többi rivális ellen kemény mérkőzésre számítok.” – tette hozzá.

A kapitány szerint a játékosok – Póta Georgina, Madarász Dóra, Pergel Szandra, Ambrus Krisztina és Nagyváradi Mercédesz – jó formában várják a rajtot, s jót tett az önbizalmuknak a múlt heti győzelem Csehországban, ahol 3-1-re megverték a házigazdákat Európa-bajnoki selejtezőn. Pergel nyaka ugyan egy hétközi edzésen meghúzódott, de Bátorfi Zoltán reméli, hogy még időben rendbe jön.

A másodosztályban szereplő férfiak két éve, Kuala Lumpurban a 33. helyen zártak, Aranyosi Péter szövetségi kapitány most azt szeretné, hogy az Ecseki Nándor, Lakatos Tamás, Majoros Bence, Nagy Krisztián, Szudi Ádám összeállítású együttes legalább egy szinttel feljebb lépjen, s a csoportból továbbjutva minimum még egy meccset nyerjen, azaz a 25-29. helyért harcoljon. Az ellenfél Olaszország, Görögország, Paraguay, Ecuador és Szerbia csapata lesz.

Mindkét osztályban azonos a lebonyolítás: a körmérkőzés után a négy hatos csoport első három helyezettje jut tovább a felső ágra, a csoportgyőztesek egyből a negyeddöntőbe, a másodikok és harmadikok pedig az első fordulóba. A csoportok negyedik, ötödik és hatodik helyezettjei a 13-24., illetve 37-48. helyért játszanak a folytatásban. A második vonal első két helyezettje – a vb 25. és 26. helyezettje – a következő csapat-vb-n az első osztályban szerepelhet.

A magyar csapatok programja (a nemzetközi szövetség honlapja alapján)

nők:

  • Magyarország-Egyiptom, vasárnap 10.00
  • Magyarország-Ausztria, vasárnap 20.00
  • Magyarország-Japán, hétfő 13.00
  • Magyarország-Egyesült Államok, kedd 10.00
  • Magyarország-Ukrajna, kedd 19.00

férfiak:

  • Magyarország-Szerbia, vasárnap 13.00
  • Magyarország-Görögország, hétfő 13.00
  • Magyarország-Paraguay, kedd 16.00
  • Magyarország-Olaszország, szerda 10.00
  • Magyarország-Ecuador, szerda 19.00

A nyolcad- és negyeddöntőket szerdán és csütörtökön rendezik, pénteken következnek az elődöntők, a női fináléra szombaton, a férfira vasárnap kerül sor.

– MTI –További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek