ÁSZ: megfelelően működött az Államadóság Kezelő Központ 2012-2014 között

Budapest – Összességében eredményesen végezte adósságkezeléssel kapcsolatos feladatát az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt., az államadósság-kezelési stratégiában kitűzött célokat teljesítette, gondoskodott az államháztartás finanszírozási igényének teljesítéséről, ugyanakkor számos hiányosságot is feltárt az Állami Számvevőszék, miután befejezte a központ 2012 és 2014 közötti teljesítményének ellenőrzését.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglaló szerint az államadósság összetétele a kisebb kockázat irányába változott.

Az ellenőrzés megállapította, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ellenőrzésre jogosult szerve nem ellenőrizte az ÁKK Zrt. adósságkezelési és finanszírozási tevékenységét, és az ÁKK Zrt. felügyelő bizottsága sem végzett ellenőrzést. Az ellenőrzések elmaradása kockázatot jelentett, mivel hiányzott az a kontroll, amely a feladat ellátásának esetleges hiányosságait, hibáit feltárta volna.

Az NGM belső ellenőrzési szervezeti egysége 2015-ben ellenőrizte az ÁKK Zrt. belső kontrollkörnyezetét.

Az ÁKK nem alakította ki az adósságkezelési tevékenység költséghatékonyságát mérő értékelési rendszert annak ellenére sem, hogy az államháztartásért felelős miniszter azt határidők megjelölésével kifejezetten kérte. E rendszer kialakításának hiányában a költségek és azok alakulásának nyomon követése, értékelése és elemezése nem volt biztosított. Így kockázatot jelentett az adósságkezelésre nézve abból a szempontból, hogy a költségvetés finanszírozási szükségletét hosszú távon minimális költséggel, elfogadható kockázattal, egységes szemléletben kell finanszírozni – mutatott rá az ÁSZ.

Az ÁSZ a nemzetgazdasági miniszternek és az ÁKK igazgatósága elnökének javaslatokat fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

A számvevőszék egyúttal elvégezte az államadósság-kezelő rendszert érintő korábbi ellenőrzésének utóellenőrzését. Az ÁSZ felidézte: a 2012-ben nyilvánosságra hozott – az államháztartás központi alrendszerének adósságáról és éven túli kötelezettségvállalásának vizsgálatáról szóló – jelentés alapján a nemzetgazdasági miniszter négy pontból álló intézkedési tervet készített, ennek végrehajtását ellenőrizte most a számvevőszék.

Az ÁSZ megállapította, hogy a négy előírt intézkedésből két intézkedés határidőben teljesült. További egy feladatot csak részben, egy feladatot viszont egyáltalán nem hajtottak végre az utóellenőrzés megkezdéséig, 2015. november 24-ig.

Az NGM az intézkedési tervben szereplő feladatok végrehajtásához kapcsolódó nyilvántartási kötelezettségének hiányosan tett eleget – állapították meg a számvevők, az ÁSZ pedig figyelemfelhívó levéllel fordult a nemzetgazdasági miniszterhez, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket. A nem teljesített és a részben teljesült feladat végrehajtásáról a nemzetgazdasági miniszter az utóellenőrzési időszakot követően intézkedett.

– MTI –
hirdetés