ÁSZ: jól működik a vízügyi igazgatóságok belső kontrollja

Budapest – Többségében szabályszerűen vagy részben szabályszerűen működik az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által ellenőrzött vízügyi igazgatóságok belső kontrollrendszere a 2011-2014-es évekre kiterjedő vizsgálat szerint – közölte az ÁSZ felügyeleti vezetője kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Pető Krisztina ugyanakkor hozzátette, a pénzügyi gazdálkodást csak egy vízügyi igazgatóságnál találták kifogástalannak, háromnál csak részben volt szabályszerű, kettőnél pedig szabálytalan.

Az ellenőrzés a tizenkét vízügyi igazgatóság közül hatra terjedt ki: az alsó-Tisza-vidékire (Ativizig), az észak-dunántúlira (Éduvizig), az észak-magyarországira (Émvizig), a felső-Tisza-vidékire (Fetivizig), a közép-Tisza-vidékire (Kötivizig) és a nyugat-dunántúlira (Nyuduvizig) – mondta.

A főleg a korrupció megakadályozását célzó kontrolltevékenység az alsó-Tisza-vidéki és az észak-dunántúli igazgatóságnál teljesen szabályszerű volt, a többinél is csak kisebb hibákat találtak.

A pénzügyi gazdálkodás terén az észak-dunántúli és a közép-Tisza-vidéki szervezetnél állapítottak meg komoly szabálytalanságokat, míg az észak-magyarországi, a felső-Tisza-vidéki és a nyugat-dunántúli igazgatóságnál csak részben volt szabályszerű a terület működése. Az ÁSZ csupán az észak-dunántúli igazgatóság vagyongazdálkodását nem találta szabályszerűnek – mondta a felügyeleti vezető.

Az ÁSZ javasolta, hogy az igazgatóságok vezetői – a gazdálkodási jogkörök szabályszerű gyakorlása, a közbeszerzési szabályok betartása és a feltárt szabálytalanságok tekintetében – intézkedjenek a felelősség tisztázása érdekében – közölte Pető Krisztina.

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke elmondta, a hat ellenőrzött igazgatóság tizenöt megyében, 2500 településen hétmillió ember biztonságáért felel. A pénzügyi és a vagyongazdálkodás terén találtak hibákat, ugyanakkor az ellenőrzés megállapította, hogy az igazgatóságoknál a korrupció lehetőségét kiszűrő belső kontroll többnyire megfelel a követelményeknek – közölte.

– MTI –