Árvíz/belvíz – Tovább nőtt a belvíz borította terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Szeged, 2013. április 3., szerda (MTI) – Több mint ezer hektárral 33 650 hektárra nőtt az elmúlt két napban a belvízzel borított terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén – áll a regionális vízügyi igazgatóság honlapján szerdán nyilvánosságra hozott tájékoztatóban.

A belvízzel borított területből 9600 hektár vetés, 6850 hektár szántó, 13 700 hektár rét, legelő.

Az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatósághoz tartozó belvízvédelmi szakaszok közül kettőn másod-, haton elsőfokú készültség van érvényben. Az igazgatóság harminc üzemelő szivattyútelepe közül huszonkettő éjjel-nappal működik, kedden összesen 4 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A vízgazdálkodási társulatoknál másodfokú készültség mellett folyik a védekezési munka. Felgyőn és Kunszentmártonon szintén másod-, Székkutason és Balástyán elsőfokú készültség van – írta Kádár Mihály védelemvezető-helyettes közleményében.

Szerda reggeltől a Hármas-Körös öcsöd-kunszentmártoni szakaszán másod-, a Tiszán, a mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Szegeden a Tisza fokozatosan elönti a már lezárt rakpartot, így az útszakasz megnyitása a folyó további áradása miatt a következő időszakban nem várható.

– MTI –