Árvíz/belvíz – Megszüntették a készültséget Tiszatarján és Rakamaz között

Debrecen, 2013. április 30., kedd (MTI) – Tovább folytatódik az apadás a Tiszán, ezért a folyó bal partján, Tiszatarján és Rakamaz között megszüntették az árvízvédelmi készültséget – közölte a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) védelemvezetője kedden az MTI-vel.

Bara Sándor hozzátette: a Tisza bal partján, Tiszafüred és Tiszakeszi között továbbra is első fokú az árvízvédelmi készültség, Tokajnál kedd reggel 474 centiméter volt a vízállás. A Hortobágy-Berettyón folytatódik a lassú apadás, jelenleg másodfokú árvízvédelmi készültség mellett védekeznek. Borznál kedd reggel 340 centiméteres vízállást mértek. A nagyiváni tározót folyamatosan ürítik.

A belvízhelyzet is folyamatosan javul a Tivizig működési területén: egy nap alatt 950 hektárral csökkent az elöntött területek nagysága. Jelenleg 7550 hektár föld áll víz alatt, ennek fele vetés és szántó.

Bara Sándor tájékoztatása szerint több szakaszon is mérsékelték a belvízvédelmi készültséget: a tiszai alsón harmadfokúról másodfokúra, a tiszai középsőn és a Berettyó-alsó szakaszon másodfokúról első fokúra. A 12 belvízvédelmi szakaszból jelenleg 6 szakaszon védekeznek a Tivizig területén: egy szakaszon harmadfokú, két szakaszon másodfokú, míg három szakaszon első fokú a készültség.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából