Árvíz/belvíz – Gyorsuló apadás a Tisza középső szakaszán

Szolnok, 2013. április 24., szerda (MTI) – Felgyorsult az apadás üteme a Közép-Tiszán, Kisköre térségében naponta 8-10 centimétert is csökken a vízszint, az alsó szakaszokon, Tiszaug-Csongrád térségében viszont stagnáló, tetőző vízállás jellemző – közölte Békési István védelemvezető-helyettes, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szerdán Szolnokon.

Az érkező vízhozamok függvényében várhatóan április végén mérsékelhető a védelmi készültség a Közép-Tiszán és mellékfolyókon – jelezte a szakember a sajtótájékoztatón.

A Tiszán Szolnoknál szerda reggel 861 centimétert mutatott a vízmérce, ez csupán 5 centiméterrel alacsonyabb a tetőzéskor mért 866 centiméternél. A folyó mostani szolnoki tetőző értéke (866 centiméter) 175 centiméterrel van alatta az eddig mért legmagasabb vízállásnak, a 2000 áprilisában regisztrált 1041 centiméternek.

Apadás jellemző a Hármas-Körösre és a Hortobágy-Berettyóra is. A Hármas-Körös alsó szakaszán a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt Szarvas térségében napi 8-10, Kunszentmárton térségében 6-8 centiméter az apadás napi üteme.

A Kötivizig mintegy 560 kilométer hosszú szakaszon, illetve a Hanyi-tiszasülyi és Nagykunsági árvízi tározók védvonalain védekezik a magas vízszint miatt. Harmadfokú a készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcagtól Túrkevéig, a Hármas-Körös jobb partján Kunszentmártontól a torkolatig, a Tiszán Kisköre és Csongrád között, valamint a Zagyva mindkét partján Szolnoktól Újszászig. A védekezési munkákban kedden 1053 ember vett részt.

Több védvonali részen közfoglalkoztatottak bevonásával végzik a gátkorona rendezését és a töltésrézsű kaszálását, a hullámtéri erdősáv tisztítását. Szolnokon a Tisza és a Zagyva híd között a sétány burkolat-építési munkálataival folytatódik az árvízvédelmi fejlesztési projekt kivitelezése. A hosszan tartó magas vízállás okozta gátterhelés miatt tovább nőtt az árvízi jelenségek mértéke: fakadóvizet mintegy 58 kilométer hosszban, talpszivárgást 12 kilométeren, szivárgást csaknem 7 kilométeren tapasztaltak. A Tisza-tónál a szél okozta hullámverés több mint 2 kilométeres szakaszon okozott károkat a töltésen.

A Közép-Tisza vidékén a napok óta tartó nyárias időjárásnak köszönhetően 1280 hektárral csökkent a belvízi elöntések nagysága. Mind több helyen, így a Gerje-Perje belvízrendszerben, a Körös-éren és a Peitsik-éren továbbra is a vízvisszatartás az egyik fő feladat, hogy a gazdák az aszályos időszakokban abból öntözhessenek majd.

– MTI –