Árvíz/belvíz – Áradások várhatóak a Felső-Tisza-vidék folyóin

Nyíregyháza, 2013. április 11., csütörtök (MTI) – Kisebb árhullámok indultak el a Felső-Tisza-vidék folyóinak külföldi vízgyűjtő területein, a hazai folyószakaszokon egyelőre még az apadás jellemző – közölte a térségi vízügyi igazgatóság igazgatója csütörtökön az MTI-vel.

Bodnár Gáspár elmondta: az elmúlt egy nap alatt Kárpátalján és Erdélyben átlagosan 8-9, míg hazai területen átlag 6 milliméter eső esett, amely vízszintemelkedést okozott a térség folyóinak felső szakaszain.

A Tisza országhatáron túli területén újabb kisebb áradás indult, ez csütörtök reggel már Tiszabecs térségében is jelentkezett, az alsóbb szakaszokon még folytatódik a lassú apadás. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a folyó Vásárosnamény és Záhony közötti bal parti szakaszán, valamint Záhony és Szabolcsveresmart között. A Tokajig tartó folyószakaszon másodfokú a készültség – ismertette a védelemvezető.

A Kraszna Romániában újra áradni kezdett, a hazai szakaszon viszont végig apad, de még érvényben van a másod-, és harmadfokú készültség a védvonalakon. A Szamos és a Túr vízszintje is emelkedni kezdett, az igazgatóság működési területén azonban változatlanul apadás jellemző, készültségi szint alatti vízállással. A Lónyay-főcsatornán a korábban elrendelt másodfokú riasztási fokozatot fenntartják.

A belvízzel borított terület meghaladja a 22 300 hektárt, az összes belvízi szakaszon első- és másodfokú készültség keretében védekeznek. A térségben három vízgazdálkodási társulat területén és hét településen van érvényben valamilyen fokú riasztás – tette hozzá Bodnár Gáspár.

Az előrejelzések szerint az elkövetkező három napon 12-24 milliméter csapadékra lehet számítani, amelynek hatására vízszintemelkedések várhatók a folyókon.

– MTI –