Árvíz/belvíz – Nagyon lassú az apadás az Alsó-Tiszán

Szeged, 2013. április 23., kedd (MTI) – Nagyon lassú az apadás a Tisza alsó szakaszán, ahol továbbra is másodfokú készültség mellett folyik az árvízi védekezés – tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) kedden az MTI-t.

Kozák Péter védelemvezető közölte, Mindszentnél még tart a vasárnap megkezdődött tetőzés, a harmadfokú készültségi szint – 850 centiméter – alatt, várhatóan kedden megindul az apadás.

Szegednél a vízállás továbbra is a másodfokú készültségi szint – 750 centiméter – felett van, a helyzet leghamarabb csütörtökön változhat, mert a vízszintcsökkenés még nem gyorsult fel.

A Hármas-Körös alsó szakaszára mértékadó csongrádi vízmércénél péntektől süllyedhet a vízszint a harmadfokú szint – 800 centiméter – alá.

Az ATI-VIZIG működési területén csaknem 238 kilométeren másod-, 14,8 kilométeren – a Hármas-Körös alsó szakaszán – harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

A belvízi helyzet a védekezési munkának és a kedvező időjárásnak köszönhetően tovább javult, már egyetlen szakaszon sincs érvényben területi belvízvédelmi készültség. A belvíz borította terület nagysága 11,1 ezer hektár, kevesebb mint harmada a néhány héttel ezelőttinek – tudatta a szakember.

– MTI –