Árvíz – OVF: számottevő árhullám vonul le a Dunán

Budapest – A jelentősebb mennyiségű csapadék és az ezzel párosuló hóolvadás következtében a Dunán számottevő árhullám vonul le – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerda reggel az MTI-vel.

Mint kifejtették: a hétvégén a Duna alpesi vízgyűjtőin nagy mennyiségű csapadék – a legmagasabb területeket kivéve eső – hullott. A Felső-Duna, az Inn és a Traun-Enns vízgyűjtőkön területi átlagban 25-40 milliméter, máshol 10-15 milliméternél kevesebb csapadék hullott. Az árhullám tetőzése már Esztergomnál tart.

A folyó kedd este 8 órakor Nagybajcsnál tetőzött 506 centiméterrel, ami az elsőfokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízszint. Szerda reggel 7 órakor már 448 centiméteres vízszintet mértek és folyamatosan apad a folyó. Komáromnál szerda hajnalban 438 centiméterrel tetőzött a Duna. Ez az első fokot sem éri el, s szerda reggel 7 órakor már 436 centiméter volt a vízállás, és folyamatosan apad. Esztergomnál szerda reggel 392 centiméteres vízszintet mértek. Ott a tetőzés dél körül várható, a vízállás szintén nem fogja elérni az első fokú készültségi szintet.

Az OVF közleménye szerint az árhullám tetőzése Budapestnél csütörtökön, mintegy másfél méterrel a rakpartok szintje alatt várható. A hét közepére az Alpok térségére előre jelzett csapadékból újabb jelentős árhullám kialakulására nem számítanak a szakemberek, az csak a jelenleg levonuló árhullám apadásának ütemét lassíthatja – írták.

– MTI –

Címkék: , ,hirdetés