Árvíz – Lakóházakat, utcákat öntött el az árvíz Kijevben

Kijev, 2013. április 3., szerda (MTI) – Lakóházakat és utcákat öntött el, s betört egy metróállomásba is a víz az ukrán fővárosban.

A Szevodnya című napilap szerdai számában közölt beszámoló szerint a helyzet Kijev északi részén, a Dnyeper folyó bal partjához közel eső kerületben a legsúlyosabb, ahol már legalább 15 lakóházba tört be az olvadó hólé. Több házban térdig ér a víz.

A folyó jobb partján a Zsitomirszka metrómegálló föld alatti folyosóinak tetejéről csöpög a víz, olyannyira, hogy az utasoknak nyitott esernyővel kell várakozniuk a szerelvényekre.

A Dnyeper folyó mindkét partjáról, a város több kerületéből érkeztek bejelentések áradásokról. Kijev déli részén, a folyó bal partján több hétvégi házat is elöntött a víz, a vele nagyjából egy vonalban lévő túlparton pedig egy utca hömpölygő folyóvá változott.

Veszélyben van a belváros egyik nevezetessége, a Szent Zsófia-székesegyház épületegyüttese is. Nagy erőkkel dolgoznak a műemlék megmentésén, tisztítják a szennyvízelvezetőket, és szállítják a nagy mennyiségben felgyűlt havat. Szakértők szerint a területről mihamarabb el kell szállítani a havat, az olvadó csapadék ugyanis alámossa az épületeket, amitől megsüllyedhetnek, falai megrepedezhetnek, igen súlyos károk keletkezhetnek a város egyik fő nevezetességében.

Komoly árvízveszély fenyegeti a Dnyeper északi részének jobb partja közelében lévő lakóházakat is. A hatóságok a lépcsőházakba kiragasztott plakátokon tájékoztatják a lakosokat, hogyan mit tegyenek, ha betör a víz a házukba.

– MTI –

Címkék: , ,