Árverésen vesznek biztonságot Hencidán

Akt.:
A közbiztonság egyik kulcsa, hogy a rendőrség pontosan tudja, ki, hol lakik (felvételünk Hajdúhadházon készült)
A közbiztonság egyik kulcsa, hogy a rendőrség pontosan tudja, ki, hol lakik (felvételünk Hajdúhadházon készült) - © Illusztráció: HBN-archív
Hencida – Földönfutóvá lett egy négygyermekes cigány család a jobbikos vezetésű Hencidán, miután otthonukat elárverezték. A Roma Sajtóközpont (RSK) szerint a házat a helyi önkormányzat közalapítványa vásárolta fel, majd tette lakhatatlanná.

Pár napja járta be a sajtót a hír, miszerint a jobbikos vezetésű Hencidán az önkormányzat közalapítványa felvásárolt több, közüzemi tartozások miatt elárverezésre ítélt ingatlant, majd volt, amelyiken lakhatatlanná tette a házat, hogy az ott élő roma család ne tudjon visszaköltözni – legalábbis ez állt a Roma Sajtóközpont közleményében, amely azóta abban próbál segédkezni, hogy a családnak újra legyen fedél a feje felett.

Magyari Bertalan alpolgármester, a Közalapítvány Hencida Községért titkára megkeresésünkre azt írta, hogy az ingatlanokat akkor vásárolják meg és fogadják el ajándékba, ha a tulajdonosok keresik meg a szervezetet eladási, ajándékozási szándékukkal. A közalapítvány célja az ingatlanok környezetvédelmi, községszépítési (fásítás, parkosítás, zöldövezet kialakítása), szociális, egészségügyi és egyéb kapcsolódó szolgáltatások biztosításának támogatása. Hozzátette, a későbbiekben is terveznek hasonló vásárlásokat és ajándék elfogadásokat. Ezt Rézműves Béla, a Hencidai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is megerősítette. Az ügy okán felmerült, hogy esetleg olyan személyek miatt indultak meg ezek a felvásárlások, akik nemkívánatosak a településen, vagy veszélyeztetik az ott élők nyugalmát, biztonságát. Magyari szerint ez nem így van, mivel „Hencida közbiztonsága jónak mondható”. Mint írta, a településen már négy évvel ezelőtt bevezették az érpataki modell azon elemeit, amelyek a helyi sajátosságoknak megfeleltek és azokkal összeegyeztethetők.

Rend és érdemcentrikusság

Hencida „szomszédvárában”, Konyáron Vig Szilárd polgármester is hasonló elveket vall. Megkeresésünkre azt válaszolta, teljesen jogszerűnek tartja, ha valakinek elárverezik az ingatlanát, miután közüzemi tartozásai felhalmozódnak.

– Községünkben nincs helye az olyan embereknek, akik nem képesek betartani a közösségi normákat. Akik garázdálkodnak, lopnak, veszélyeztetik a közösség biztonságát, nem kívánatosak Konyáron – fogalmazott Vig Szilárd és hozzátette, maximalistaként nem nyugszik, amíg a minimális számú bűncselekményeket nem sikerül leredukálniuk nullára. Elmondta azt is, számukra nagyon fontos, hogy a lakosok ne mulasszák el gyermeknevelési kötelezettségeiket, a fiatalok testi és szellemi épülésének gyakoroltatását, mert az államnak és az önkormányzatnak nem az az elsődleges feladata, hogy megtanítsa a helyes viselkedésre a társadalom legifjabb tagjait – ez a szülők dolga.

Vig Szilárd éppen emiatt az érdemcentrikus segélyezési rendszerben hisz, amely etnikai hovatartozástól függetlenül csak azt vizsgálja, az adott kérelmező mennyiben hasznos tagja a közösségnek. Ennek okán a polgármester elismeri és dicséretesnek tartja azt a munkát, amelyet kollégája és barátja, Orosz Mihály Zoltán végez Érpatak első embereként. – Ennek a módszernek a betartása segíthet abban, hogy a magyar és cigány lakosság megértésben élhessen egymás mellett – osztotta meg véleményét Vig Szilárd.

HBN–VÉZS


Anyaotthont kínálnak

A Roma Sajtóközpont közleménye szerint Varga Beáta és családja tíz éve béreltek egy kétszoba-konyhás komfort nélküli házat. Elmondásuk szerint az ingatlan idén szeptemberben került volna a nevükre. A házat azonban a tulajdonos hatvanezer forintos villanyadóssága miatt elárverezték a fejük fölül, így most az utcán élnek. A Roma Sajtóközpont azt írta, egy Hencidától 400 kilométerre fekvő településen fogadná őket egy anyaotthon. A helyi polgármester 30 000 forintért biztosítana számukra egy kisbuszt, ami elvinné őket oda.