Áruházi parkolót is megjárt a múzeumba kerülő kincs

Akt.:
Áruházi parkolót is megjárt a múzeumba kerülő kincs
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Egy különleges, 1806-ból származó, nyolcoldalas, helytörténeti értékű dokumentumot adott át Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a Déri Múzeumnak hétfőn. Az iratot 1806 áprilisában a Nagytemplom keleti tornyában helyezték el egy emlékezőládában, amely a mai alapkőletételeknél használatos időkapszulák elődje. A dokumentumban az aktualitások mellett a város egy részét elpusztító tűzvészről is szót ejtettek.

A cívisváros kétszáz évvel ezelőtti állapotáról szóló dokumentumot korábban, a magyar kultúra napján már a városnak adományozta Kósa Lajos miniszter a magángyűjteményéből. Ám mivel abban szó esik az eklézsiáról, az egyház jelezte, ők is megkaphatták volna a dokumentumot. Éppen ezért, a miniszter végül úgy döntött, az lesz a legkézenfekvőbb megoldás, ha a kincs végső helye a Déri Múzeumban lesz, számos hasonlóan értékes darab között.

Úgy véli, az ilyen iratok szorosan kapcsolódnak egy városnak a kultúrájához, hiszen ezek a leletek adják a legpontosabb képet arról, hogy a kor emberei miként vélekedtek a világról, mit tettek a lakóhelyükért, valamint azt, hogy mit szerettek volna az utókorra hagyni.

kosa_lajos2
Fotó: Derencsényi István

– Az irat körülbelül tíz éve egy barátom által került hozzám. Ő egy áruház parkolójában bukkant rá, egy férfi árulta más, egy debreceni család hagyatékából származó dokumentumokkal együtt. Akkor még nem tudtuk biztosan, hogy tényleg eredeti, viszont szerettem volna, ha a magángyűjteményembe kerül. Később úgy gondoltam, az lesz a legjobb, ha közkinccsé teszem – részletezte a miniszter.

A törődés ékes példája

Komolay Szabolcs alpolgármester elmondta, hálás azért, hogy egy ilyen régi helytörténeti emlékkel gazdagodhatott a város. Kifejtette, ez az irat jó példa arra, hogy több mint kétszáz évvel ezelőtt is törődtek az emberek a városukkal, és gondoltak arra, hogy meghagyjanak valamit az utókornak. Hozzátette, ma is hasonlóan kell cselekednünk, foglalkoznunk kell azzal, hogy minél több emléket megőrizzünk a következő generációknak.

A jó állapotban lévő irat mind a nyolc oldala könnyen olvasható, szakemberek segítségével már egy digitális lapozó is készült hozzá. A dokumentumot ráadásul április 11-ig bárki belépőjegy váltása nélkül is megtekintheti.

BR