Artisták a Csokonai színpadán

Artisták a Csokonai színpadán
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Október 20. és 22. között hat alkalommal lép színpadra a társulat.

A Recirquel Újcirkusz Társulat művészei 2012-ben mutatkoztak be a Sziget Fesztiválon, azóta is sikert sikerre halmoznak. A budapesti Művészetek Palotájában teltházasok az előadásaik, tavaly francia turnén, idén Hollandiában mutathatták be tudásukat, ahol a közönség álló tapssal üdvözölte őket.

Hagyományokkal ötvözve

Az állatidomítástól eltávolodó, kizárólag az artisták különleges képzettségére támaszkodó, az emberi teljesítőképesség határait színházi keretek között feszegető műfaj a 60-as években világszerte meghódította az emberek szívét, a magyar nézők számára a Cirque du Soleil előadásai lehetnek ismerősek. Vági Bence, a társulat alapítója Liverpoolban szerzett koreográfus-rendezői diplomát, s hazatérve azon munkálkodik, hogy a külföldön látott technikákat az 1800-as évekig visszanyúló magyar cirkuszművészet és a fővárosi artistaképzés legnemesebb hagyományaival ötvözze. Az előadásokban az artisták mellett egyaránt hangsúlyos a zene, a tánc, az ének és a színház; az életveszély és az illúziókeltés egy és ugyanazon pillanatban fogalmazódnak meg.

Közös utazás a közönséggel

A Debrecenbe érkező darab, a Cirkusz az Éjszakában során a társulat tagjai közös utazáson vesznek részt, megkísérlik elérni az emberiség ősidők óta áhított vágyát: a repülés tudományának elsajátítását. A történet szerint az artistaművészek egy elveszett vándorcirkusz nyomába erednek, és az epizódszerű jelenetek során felfedezik saját személyiségük legmélyebb rétegeit is.

HBN