Artisjus: Madarász Iván újabb két évre elnök

Budapest – Újabb kétéves ciklusra megerősítette elnöki pozíciójában Madarász Ivánt az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.

A szervezet hétfői tisztújító ülésén 2018 elejéig választotta elnökévé Madarász Ivánt, aki már 2014-től betölti ezt a posztot.

“A szellemi termék létrehozása nemcsak kulturális érték. A kreatív ipar, ezen belül a zene és irodalom a modern Európa gazdasági hajtóerejének tekinthető, ezt hazai, európai és globális felmérések igazolják. A szerzői érdek tehát nem ellentétes a gazdaság érdekeivel. A szellemi-művészi termék akár már középtávon materiális értékké konvertálódik” – idézte az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény Madarász Ivánt.

A kommüniké kitér arra, hogy a közelmúltban publikált felmérés szerint a kreatív és kulturális iparban foglalkoztatottak száma Európában meghaladja a hétmilliót, ezzel a szektor a harmadik legnagyobb munkaadó az építőipar és a vendéglátóipar után. Az iparág 4,2 százalékban járul hozzá a kontinens GDP-jéhez.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület vezetőségében Czutor Zoltán (könnyűzene), Malek Miklós (könnyűzene), Szabó Áron (könnyűzene), Victor Máté (könnyűzene), Hollós Máté (komolyzene), Madarász Iván elnök (komolyzene), Sugár Miklós (komolyzene), Tihanyi László (komolyzene), Szkárosi Endre (író), valamint a Universal Music Publishing EMB képviseletében Boronkay Antal szerepel.

Az Artisjus és jogelődjei elnöki tisztét 1907-től napjainkig sorrendben Herzfeld Viktor, Hubay Jenő, Huszka Jenő, Sándor Jenő, Heltai Jenő, Kadosa Pál, Bölöny György, Petrovics Emil, Lendvay Kamilló, Bródy János, Victor Máté és Madarász Iván töltötte be.

Az 1949-ben született Madarász Iván számos szakmai elismerés, köztük az Erkel Ferenc-díj és a Bartók-Pásztory-díj birtokosa, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 1980 óta állandó oktató a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2002 óta egyetemi tanári rangban a zenetudományi és -elméleti tanszéken tanít. Az Artisjus vezetőségében végzett munka mellett a Magyar Zeneszerzők Egyesületének alapító és elnökségi tagja, valamint több zenei alapítvány kurátora.

Az Artisjus közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy az utóbbi időszakban a szerzői jogdíj a magyar zenei alkotók kiemelten fontos bevételi forrásává vált. Évről-évre egyre több szerző részesül jogdíjfelosztásban az Artisjustól, 2015-ben összesen már több mint 17 ezer fő.

– MTI –