Ártanak az ereknek és a szívnek a rossz fogak

A legújabb ajánlás szerint félévente fel kell keresni a fogorvost
A legújabb ajánlás szerint félévente fel kell keresni a fogorvost - © Fotó: ÉKN
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A felnőtt magyar lakosság majdnem fele érintett valamilyen súlyosságú fogágybetegségben, amely során nemcsak a fogat rögzítő szövetek károsodnak, hanem a véráramba jutó baktériumok a test más, szájüregtől távoli részeiben is okozhatnak elváltozásokat, ennek következtében a fogágybetegség növeli a szívinfarktus, az agyvérzés kockázatát, de mintegy nyolcszorosára emeli a koraszülés esélyét is, emellett a cukorbetegséget is negatívan befolyásolja – hívják fel a fogorvosok szakmai szervezetei a figyelmet.


Meglepő lehet, hogy a fog­ágybetegségben szenvedőknél kétszer nagyobb eséllyel alakul ki Alzheimer-kór, illetve a cukorbetegek állapotát is kedvezőtlenül befolyásolják a fogbetegségek. Visszafelé is igaz: a nem kontrollált cukorbetegség háromszorosára növeli a fogágybetegség kialakulásának esélyét, amely viszont negatív hatással van a vércukorszint szabályozására – magyarázzák a fogorvosok az összefüggéseket.

Fogászati kontroll

A fogszuvasodás és a fogínygyulladás Magyarországon népbetegségnek számít, holott mindkettő megelőzhető és visszafordítható lenne helyes fogmosási technikával és a rendszeres, legalább félévenkénti fogászati kontrollal. A szűrővizsgálat a szájüregi megbetegedések – beleértve a szájüregi rákot is – időbeni ­felismerése miatt fontos, amelyből általános megbetegedések, mint például a cukorbetegségre vagy vérszegénységre utaló jelek is felismerhetőek – olvasható a weborvos.hu-n.

KM