Árral taktikázó gazdák: aki teheti, betárolja az idei búzatermést

Árral taktikázó gazdák: aki teheti, betárolja az idei búzatermést
Hajdú-Bihar. Állítólag évtizedek óta nem volt olyan magas a búza induló átvételi ára, mint az idén, sok gazda mégis úgy okoskodik, hogy lesz az még drágább is.

“Ez egy sokszereplős játék. Lehet, hogy az újbúza most kifejezetten jól fizet, de amikor azt látja a paraszt, hogy a kukoricatermés legfeljebb gyenge-közepes lesz, már tudja, hogy ez bizony méginkább felértékeli majd a kalászosokat. Ezért aztán nem kapkod, inkább kivár…” – engedett betekintést a gazdaember logikájába Jakab Tamás, aki maga is ebben a cipőben jár.Az utóbbi egy-két napban esett ugyan némi eső a megyében, ám ez nem vet gátat a betakarítás lendületének. A legfontosabb kenyérgabonánkból, az őszi búzából közepes hozam és kiváló minőség jellemzi az idei “évjáratot”. Nem véletlen, hogy a szezon példátlan módon 52 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási árral indult, ami szép lassan tovább emelkedik. Békésből már 60 ezer forintos átvételi árról is érkeztek hírek, ami persze táplálja a hajdú-bihari gazdák áremelkedéssel kapcsolatos várakozásait. A taktikázás persze az anyagiak függvénye is, hiszen akinek pénzre van szüksége, az eladja a kombájn alól a búzáját.

A maradékot már megeszi a kombájn

Állítólag évtizedek óta nem volt olyan magas a búza induló átvételi ára, mint az idén, sok gazda mégis úgy okoskodik, hogy lesz az még drágább is. “Ez egy sokszereplős játék. Lehet, hogy az újbúza most kifejezetten jól fizet, de amikor azt látja a paraszt, hogy a kukoricatermés legfeljebb gyenge-közepes lesz, már tudja, hogy ez bizony méginkább felértékeli majd a kalászosokat. Ezért aztán nem kapkod, inkább kivár…” – engedett betekintést a gazdaember logikájába Jakab Tamás, aki maga is ebben a cipőben jár.Az utóbbi egy-két napban esett ugyan némi eső a megyében, ám ez nem vet gátat a betakarítás lendületének. A legfontosabb kenyérgabonánkból, az őszi búzából közepes hozam és kiváló minőség jellemzi az idei “évjáratot”. Nem véletlen, hogy a szezon példátlan módon 52 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási árral indult, ami szép lassan tovább emelkedik. Békésből már 60 ezer forintos átvételi árról is érkeztek hírek, ami persze táplálja a hajdú-bihari gazdák áremelkedéssel kapcsolatos várakozásait. A taktikázás persze az anyagiak függvénye is, hiszen akinek pénzre van szüksége, az eladja a kombájn alól a búzáját.

HBN-PA