Helyi közélet

2012.09.08. 13:32

Disznóságot emleget a termelői szervezet

Budapest - A MOSZ tiltakozik a fordított áfa részleges bevezetése ellen a sertéságazatban.

Budapest - A MOSZ tiltakozik a fordított áfa részleges bevezetése ellen a sertéságazatban.A Vidékfejlesztési Minisztérium által – alig három hete - egyszer már elvetett, majd a kormány által újra felkarolt javaslat nem oldja meg az ágazat kifehérítését, sőt akár újabb szereplőket szoríthat a feketegazdaságba és új, tisztességtelen módszerek alkalmazására ösztönözhet.

Nem az élőnél...

Az áfa visszaélések zöme nem az élősertésnél, hanem az uniós importból származó húsoknál, húsrészeknél tapasztalható, ezekre viszont a kormány javaslata alapján a fordított áfa nem vonatkozik, így az ÁFA csalások lehetősége nem szűnik meg. A fordított áfa bevezetése a legálisan tevékenykedő sertéstartók likviditási helyzetét több milliárd forinttal rontja, ennek áthidalására hiteleket kell felvenniük, amelyek jelentős kamatköltséggel járnak, ráadásul mindezt egy olyan időszakban, amikor a takarmányárak drasztikus növekedése miatt a termelők egyébként is rendkívül nehéz helyzetben vannak.

Ad és elvesz?

A MOSZ szerint amennyiben a fordított ÁFA csak az élősertésre és félsertésre kerül bevezetésre, akkor az ennek következtében fellépő finanszírozási nehézségek miatt lényegesen csökken annak a segítségnek az értéke, amit az egy héttel ezelőtti döntésével a kormány sertéstartóknak adott. Az akkor meghozott intézkedések egy részének épp az volt a célja, hogy javuljon a sertéstartók likviditása, csökkenjen a költségük, míg ha a fordított ÁFA csak az élősertésre és félsertésre kerül bevezetésre, akkor romlik a likviditási helyzetük, növekednek a költségeik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában