Arcok a mélyben – Titokzatos látnivaló a víz alatt

Arcok a mélyben – Titokzatos látnivaló a víz alatt
Közép-Amerika partjainál titokzatos, félelmetes világot tár az utazók elé a tenger. Íme, a víz alatti múzeum.

A közép-amerikai Kis-Antillák szigetcsoporthoz tartozó Grenada különleges műalkotás által vált világszerte ismertté. Már maga az ötlet is szürreális, egy vállalkozó szellemű, jó adag kreativitással megáldott szobrász ugyanis olyan különleges, víz alatti világot alkotott meg, melynek láttán az utazók nemcsak a korallokkal és a tenger élővilágának sajátosságaival ismerkedhetnek meg, de olyan földöntúli látványban lehet részük, melyet megpillantva a lélegzetük is elakad.

Az örökkévalóság alkotásai

A szobrászként és búvárkutatóként is elismert Jason de Caires Taylor meghökkentő műveivel hamar bekerült a köztudatba, ám a félig angol, félig guyanai férfi grenadai víz alatti szobraival vált igazán népszerűvé, melyek mágnesként vonzzák a kalandvágyó turistákat.

A víz alatti alkotások célja, hogy felhívják a figyelmet a művészet és a környezet kapcsolatára, éppen ezért Taylor nem csupán véletlenszerűen, a közönség meghökkentése céljából helyezte el őket a víz alatt. Műveihez szervesen kapcsolódik az őket körülvevő természet, a tengeri élővilág, a korallzátonyok, egyben az óceán misztikuma.

Taylor teljes mértékben felrúgta azt a régi konvenciót is, mely szerint a műtárgyakat eredeti állapotukban kell megőrizni. Ezzel ellentétben azt hirdeti, hogy a pusztulás is része a művészetnek, alkotásai ezért az elmúlás és az élet körforgásának kapcsolatát hivatottak bemutatni.

A művész szobrai csupán megkezdett alkotások, azokat a természet építő vagy épp romboló erői formálják minduntalan, köszönhetően annak is, hogy a szobrok anyagának kiválasztásánál fontos szerepet játszott az, hogy a korallok minél gyorsabban megtelepedjenek rajta.

Ebben a szellemben hozott létre olyan szobrot, melynek csupán a váza van meg, valódi formáját pedig csak a rajta megtelepedő növények adják meg. A befejezetlen, percről percre változó műalkotások közé tartozik az úgynevezett Lángoló ember is, melynek alakján apró lyukakat hagytak, melyekben

Múzeum a tenger mélyén

A világ legelső víz alatti szoborparkjának felállítása 2006 májusában kezdődött meg, a projektet a Grenadai Idegenforgalmi és Kulturális Minisztérium támogatta. A megdöbbentő alkotás hamar felkeltette a közvélemény érdeklődését, és kíváncsi turisták ezreit csábította a világ minden pontjáról, akik szerettek volna részesei lenni a természet és a művészet e furcsa találkozásának.

A hét méteres mélységben elhelyezett szobrok között az idelátogatók megtekinthetnek egy 26 emberfigura alkotta kört, de egy elsüllyedt biciklistát és tengerfenéken fekvő alakokat is. A víz alatti szobrok különlegessége, hogy egészen más benyomást keltenek, mint szárazföldi társaik, sokkal nagyobbnak és közelibbnek látszanak – méretük egyébként is hatalmas -, szépségüket pedig csak fokozzák a felületükön játszó fények, melyek mindig más képet mutatnak róluk.

A múzeum megnyitása óta eltelt néhány év leforgása alatt a szobrokat teljes mértékben beborította a tengeri élővilág, mely tovább gazdagította azok látványát, egyfajta letűnt, olykor félelmetes, tengerbe süllyedt világ maradványainak benyomását keltve.

A legújabb projekt

Taylor neve a közelmúltban ismét a média érdeklődésének középpontjába került, mikor is újabb szoborpark építésébe kezdett Mexikó partjainál a korallzátonyok megmentése érdekében. A Yukatán-félsziget keleti oldalán csaknem 400 emberi alakot szeretne elsüllyeszteni, majd létrehozni ezáltal a világ legnagyobb víz alatti múzeumát.

A szobrok egy tengeri természetvédelmi területre kerülnek, és nagyban segítik majd a korallok terjedését, melyeket az emberek és a környék trópusi viharai egyaránt pusztítanak. Az egyik első szoborként süllyesztették el A remény kertésze című alkotást, azóta pedig már 200 alak készült el, várva, hogy a tenger fenekére kerüljön, ahol a természettel eggyé válva hirdeti a környezet megóvásának fontosságát.

Mindemellett az alkotások üzenete a vallásos, néprajzi és kulturális témákon kívül olyan egyetemes gondolatokat is magában hordoz, mint a félelem, a remény, a valahová tartozás vagy a veszteség érzése. Az új szoborpark 2011-ben nyitja meg kapuit.

Szerző: Kuti Nóra, Árbócz Lilla

Forrás: Femina.hu

A cikk másodközlése a Femina írásos engedélyével és jóváhagyásával történik, figyelembe véve a Femina Szerzői jogok idevonatkozó jogi kikötéseit is. A cikk további átvétele, részleteinek közlése, kivonatolása kizárólag a Femina írásos engedélyével lehetséges.

Címkék: , , ,